ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Νέα «καταιγίδα» σε τράπεζες-blue chips, αντανακλαστικά στο φίνις

18:21 - 09 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Νέα «καταιγίδα» σε τράπεζες-blue chips, αντανακλαστικά στο φίνις
Νέο κύμα ρευστοποιήσεων «χτύπησε» το ελληνικό χρηματιστήριο με τους διεθνείς επενδυτές, είτε μέσω της ολοκληρωτικής αποχώρησής τους από τράπεζες είτε μέσω δραστικής μείωσης θέσεων σε blue chips, να στέλνουν δια του… ταμπλό «μήνυμα» προς την χώρα και την κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα με το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σήμερα η αγορά, παρά την ασθενική και πρόσκαιρη προσπάθεια αντίδρασης, είχε την ίδια σχεδόν εικόνα με προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον γενικό δείκτη να φτάνει έως το -5,4% και τις 439 μονάδες και τις τράπεζες να βυθίζονται έως -15%.  

Προς το τέλος όμως, κι ενώ πλέον ήταν ορατή η πλήρης κατάρρευση και η απώλεια των 550 μονάδων, βγήκαν αντανακλαστικά και αγοραστές σε τραπεζικά και μη blue chips που νωρίτερα είχαν πέσει και στο -10% περίπου (π.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.λπ.).

Αν έχουμε να κάνουμε με μια απλή… τεχνική ενεργοποίηση αντανακλαστικών που χρωστούσε εδώ και μέρες η αγορά θα φανεί άμεσα, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές, που ήδη χάνουν από 30%-35% (σε χαρτιά του «25άρη») έως 65% (σε τραπεζικές μετοχές) περιμένουν πρώτα να ξεθολώσει το τοπίο και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία και μεταρρυθμίσεις (χωρίς «βαρύ» ασφαλιστικό-φορολογικό) πριν επιστρέψουν στο ταμπλό.

Πάντως, πληροφορίες ανέφεραν ότι στα χαμηλά των 440 μονάδων βγήκαν αγοραστές κάποια «αμερικανικά σπίτια» ή κωδικοί από την Ευρώπη, μένει όμως να φανεί αν το έπραξαν με τη λογική του trading και του «πιεσμένου ελατηρίου».

Πάντως, πληροφορίες θέλουν κάποια funds που μπήκαν στις ΑΜΚ αλλά και κατόχους LME (ομολογίες που μετατράπηκαν σε μετοχές) σχεδόν να μηδένισαν θέσεις, αφενός γιατί έχουν συγκεντρωθεί πολλά «μαύρα σύννεφα» στις διεθνείς αγορές, αφετέρου καθώς υπάρχει αδιέξοδο (για την ώρα) στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών με το πολιτικό ρίσκο να αναβιώνει λόγω της εκλογολογίας που επανήλθε στο προσκήνιο.

Οι μέτοχοι «γράφουν» μεγάλες ζημίες ενώ αντιλαμβάνονται πως εάν δεν έρθουν άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο της αξιολόγησης το story της ανάκαμψης «καίγεται», άρα και οι τράπεζες δύσκολα θα δώσουν κέρδη από δραστηριότητες και… χρηματιστήριο. Και αυτά όταν έχουν αναβιώσει διεθνώς οι φόβοι για νέες πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που για την ώρα δεν «φοβίζουν» τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες, πλην όμως, ο SSM δια της κυρίας Νουί ήρθε να ελέγξει και την «κεφαλαιακή θωράκιση» των τραπεζών.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,89%, στις 450,83 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχώρησε 3,84% στις 116,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,56% στις 22,61 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε σε 96 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 265 εκατ. τεμάχια.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο -10% με -15%, φτάνοντας σε συνολική κεφαλαιοποίηση σχεδόν 4 δισ. ευρώ, όταν προ διμήνου «σήκωσαν» από τις αμκ 14 δισ. ευρώ αλλά την τελευταία ώρα ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά και κάποια χαρτιά «μαζεύτηκαν». Τελικά, η ALPHA BANK έκλεισε αμετάβλητη, η ΕΘΝΙΚΗ στο -9,72%, η EUROBANK δεν κατάφερε στις δημοπρασίες το come back καθώς έχασε 12,11% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε στο -6,06%. Άλλαξαν χέρια 100 εκατ. και 39 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα και 32 εκατ. στην ALPHA BANK.

Ωστόσο, προβλημάτισε την αγορά και το γεγονός του «ξεφορτώματος» των μη τραπεζικών μετοχών, κυρίως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς συνδέθηκε με επιθετική μείωση θέσεων κυρίως από πλευράς των ξένων funds (συναλλαγές σχεδόν 1,5 εκατ. κομμάτια στις δύο αυτές μετοχές), κι ενώ οι Βρυξέλλες «έριξαν καρφιά» για τα ανοιχτά μέτωπα σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Πάντως, στην πορεία, ιδίως στο φίνις της συνεδρίασης, οι απώλειες μετριάστηκαν.

Ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 6,78%, ο ΟΤΕ με -6,09%, η ΔΕΗ (500 χιλ. κομμάτια διακινήθηκαν) γύρισε στο +3,21%, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσαν με -5,2%, ενώ η Coca Cola HBC έκλεισε με πτώση 3,03%.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Viohalco, Aegean Airlines.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, LAMDA, Grivalia.

Τεχνικά, η διάσωση των 450 μονάδων είναι κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακή, η διάσπαση των 450 μονάδων θα οδηγούσε τον Δείκτη χαμηλότερα στη ζώνη από τις 420 μέχρι και τις… 340 μονάδες! Σημειώνεται ότι νωρίτερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει ανέλθει στο 10,8%.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.