ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι τράπεζες «σέρνουν τον χορό» της αντίδρασης(upd)

16:18 - 10 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Οι τράπεζες «σέρνουν τον χορό» της αντίδρασης(upd)
Το χθεσινό «μάζεμα» της αγοράς στο κλείσιμο της συνεδρίασης αποτέλεσε οδηγό για μια ισχυρή ανοδική εκκίνηση στο Χ.Α. που βρέθηκε στο +2,7% και τις 462 μονάδες, δείχνοντας «σημάδια ζωής» μετά το εξαήμερο πτωτικό σερί που του στοίχισε σχεδόν 20%, με τον τραπεζικό κλάδο να αναδεικνύεται σήμερα ο κινητήριος μοχλός της αντίδρασης.

Πάντως, η επιφυλακτικότητα και η μεταβλητότητα δεν λείπουν από το «μενού» με συνέπεια ο γενικός δείκτης να γυρίσει προς το +1%, αλλά σταδιακά ανέκτησε έδαφος και πλέον γράφει κέρδη 2.2%, στις 461 μονάδες. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,45% στις 121 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 7,5%, άνω των 24 μονάδων. Ο τζίρος ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 105 εκατ. τεμάχια.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε Βρυξέλλες αλλά και Μαξίμου, με την αγορά να αναμένει από χτες το απόγευμα κιόλας, μετά το ενδοσυνεδριακό «μάζεμα», μια τεχνικής φύσεως αντίδραση σήμερα στο ταμπλό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών βρίσκονται σε δύσκολο σταυροδρόμι, ωστόσο το… ευκταίο σενάριο πολλών αναλυτών είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει την αξιολόγηση το δυνατόν συντομότερα.

Το «κλειδί» συνεπώς για την ανοδική αντίδραση το κρατούν οι τραπεζικές μετοχές. Χωρίς άνοδο στις μετοχές τους, δεν μπορεί να υπάρξει γενναίο ριμπάουντ στην εγχώρια αγορά. Αν και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται θεωρητικά αρκετά κοντά στα χαμηλά του 2012 και στις 471 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι και πιο αντιπροσωπευτικός της πραγματικής κίνησης των τιμών των μετοχών, διαμορφώνεται περίπου 30% χαμηλότερα και σε νέα ιστορικά χαμηλά. Σημειώνεται πάντως ότι τα επίπεδα των 110-113 μονάδων θεωρούνται ως κομβικά για τον «25άρη» αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί καις την πράξη.

Μια αλλαγή του σκηνικού στο Χ.Α., από τεχνικής οπτικής, θα έχουμε μόνο αν οι Γ.Δ. και FTSE 25 ξεπεράσουν τις 520 και 140 και μετά 560 και 155-160 μονάδες αντίστοιχα. Πάντως, κομβικό όριο για τον FTSE 25 είναι οι 121 μονάδες όπου και για την ώρα προσκρούει ο δείκτης με την αγορά να αδυνατεί να διαπεράσει την αντίσταση kai το ήμισυ σχεδόν των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης na κινείται σε αρνητικό έδαφος. 

Στο ταμπλό, νωρίτερα οι τράπεζες από 9% έως 18% αλλά σταδιακά έπεσαν οι στροφές καθώς φαίνεται ότι κάποιοι traders, σε συνδυασμό με το χτεσινό «γύρισμα», έδωσαν κομμάτια παίρνοντας, καλού-κακού και εν μέσω αβεβαιότητας, τα κέρδη τους. Ωστόσο, ακόμα η συνεδρίαση έχει δρόμο μπροστά της…

Η ALPHA BANK ενισχύεται 7%, η ΕΘΝΙΚΗ γράφει +7,6%, η EUROBANK ενισχύεται 8% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ γράφει +8,5%. Έχουν αλλάξει χέρια 35 εκατ. και 33 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.

Αυτή την ώρα ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 2%, ο ΟΤΕ χάνει έδαφος με -1%, η ΔΕΗ γύρισε στο +1%, ενώ η Coca Cola HBC κερδίζει 5,3%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (55), JUMBO, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia. 

Με αρνητικό πρόσημο αυτή την ώρα διαπραγματεύονται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI-FOLLIE, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Aegean Airlines, LAMDA.

Όπως και τις προηγούμενες συνεδριάσεις οι παίκτες παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα από το μέτωπο της αξιολόγησης, αυτό των κινητοποιήσεων αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 10 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.