ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Περιδίνηση και βαριές απώλειες-Σε κλοιό πιέσεων οι τράπεζες

15:25 - 11 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Περιδίνηση και βαριές απώλειες-Σε κλοιό πιέσεων οι τράπεζες
Χωρίς φρένα κινείται για ακόμα μια συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο που οδεύει προς διεύρυνση του πτωτικού σερί στο… 8Χ8, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στα χαρτοφυλάκια που μπήκαν στις τραπεζικές ΑΜΚ αλλά και σε blue chips, είτε στα τέλη του 2015 είτε μέσα στον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, ισχυρότατες πιέσεις καταγράφονται σε ευρωπαίκές τράπεζες καταδεικνύοντας ότι πλέον οι ρευστοποιήσεις επηρεάζουν τον «πυρήνα» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το Χ.Α. που κινείται μεταξύ Συμπληγάδων, μεταξύ «σφύρας και άκμονος», δηλαδή εν μέσω του επιβαρυμένου διεθνούς επενδυτικού κλίματος και του αδιεξόδου που για την ώρα προδιαγράφεται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, υποχωρεί κατά 4,8% με τον γενικό δείκτη να πέφτει στις 427 μονάδες. Νωρίτερα ο Γ.Δ. έγραφε -6,2% και 420 μονάδες όπου και... βγήκαν κάποιες μικρές αντιστάσεις δίχως βέβαια αυτό να αλλάζει και πολύ τα δεδομένα και την εικόνα. 

Ο FTSE 25 χάνει 6,2%, στις 109 μονάδες (κάτω του ορίου των 113, βρίσκεται σε νέα επίπεδα στήριξης αλλιώς μετά… ελλοχεύει ο κίνδυνος για νούμερα κάτω από το «100άρικο») και ο τραπεζικός κατρακυλάει κατά 17,4% στις 18 μονάδες (σύντομα θα χρειαστεί και νέο reverse split). Ο τζίρος ανέρχεται για την ώρα σε 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 140 εκατ. τεμάχια.

 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ξένες αγορές, στο Eurogroup από το οποίο δύσκολα η Ελλάδα θα φύγει «αλώβητη» (μάλιστα χτες ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό φρόντισε να μιλήσει για κόκκινη γραμμή στην περικοπή συντάξεων), αλλά και στις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα πιο αργά στη σύνθεση των δεικτών του MSCI (με τις τυχόν αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Φεβρουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο MSCI Standard Index για την Ελλάδα περιλαμβάνει 10 μετοχές, τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ), προσδοκώντας σε κάποιο νέο που θα μπορούσε να «χαλαρώσει» κάπως το μπαράζ ρευστοποιήσεων που πλήττει την αγορά.

 

Τα προσκόμματα στη διαπραγματευτική διαδικασία σε συνδυασμό με το «τοξικό» διεθνές περιβάλλον, συνθέτουν ένα απολύτως αρνητικό πλαίσιο για τη «Λ. Αθηνών» και πλέον απαιτείται ένα ισχυρό σοκ, ένας θετικός καταλύτης-μπαλαντέρ για να αλλάξει τροχιά η αγορά. Την ίδια ώρα με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και τις εταιρείες ενέργειας συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ευρώπη με όλους τους κύριους δείκτες να χάνουν πάνω από 3%. 

 

Πλέον η κρίση χτυπάει το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών ενεργοποιώντας μπαράζ ρευστοποιήσεων σε μετοχές ιταλικών, γαλλικών ή γερμασνικών τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Stoxx 600 Banks υποχωρεί κατά 5,7% με την Credit Suisse να χάνει 8% και την Societe General 13%, ενώ νωπή είναι η κατρακύλα της Deutsche Bank

 

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Χ.Α. παραμένει έρμαιο των εντολών πώλησης που παραμένουν ενεργοποιημένες στην Ευρώπη, πόσω μάλλον στην Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη διεθνών και εγχώριων αβεβαιοτήτων, αν και θεωρητικά οι εγχώριες τράπεζες πρόσφατα ενισχύθηκαν κεφαλαιακά. Σημειώνεται ότι διεθνώς παρατηρείται στροφή προς «ασφαλείς» επενδύσεις όπως ο χρυσός (υψηλό οκταμήνου) και τα γερμανικά ομόλογα.

 

Στο ταμπλό, ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA BANK υποχωρούν κατά περίπου 15%-16%, ενώ EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ χάνει 23%. Έχουν διακινηθεί 65εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ, στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 45 εκατ. και από 7 εκατ. και 15 εκατ. κομμάτια σε ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.

Κακή είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα χαρτιά του «25άρη». Απώλειες 4,5% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, με χασούρα 3,8% κινείται ο ΟΤΕ και με -6% η ΔΕΗ, ενώ η Coca Cola HBC υποχωρεί κατά 2,3%.

 

Με απώλειες 3,5% κινούνται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πτώση 3% έως 7% σημειώνουν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Viohalco, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, Aegean Airlines, LAMDA, ΤΙΤΑΝ. Μικρότερες απώλειες σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ, Grivalia. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και JUMBO

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την σχετικά πρόσφατη επίσκεψη των ξένων funds και τις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και τραπεζίτες, έχει πατηθεί οριστικά το «sell» για αρκετούς διαχειριστές, ενώ η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο δεν ενέπνευσε τους ελάχιστους αγοραστές που έχουν απομείνει στο Χ.Α., αλλά έφερε σημαντικές πωλήσεις στην και στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές σχεδόν στο 10,9% και το spread να «γράφει» 1.100 και άνω. Σημειώνεται ότι πλέον η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει πέσει κάτω από ο 18% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Πάντως, κάποιοι χρηματιστές σημειώνουν εμμέσως ότι εσχάτως σε ορισμένες μετοχές γίνονται κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Παράλληλα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η γενικότερη ρευστότητα από το ασφαλιστικό/αγροτικό, την αξιολόγηση, το πολιτικό σκηνικό, την διαπραγμάτευση δεν επιτρέπουν αγοραστικές κινήσεις από την πλευρά των ξένων.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 11 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.