ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Νευρικότητα, στάση αναμονής και συντηρητικές κινήσεις(upd2)

16:09 - 18 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Νευρικότητα, στάση αναμονής και συντηρητικές κινήσεις(upd2)
Με νευρικότητα και μεταβλητότητα αλλά και χωρίς μεγάλους τζίρους κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο που κατάφερε να «μαζέψει» τις πρωινές απώλειες (-0,8%), επιχειρώντας για μία ακόμα φορά να κινηθεί προς τις 500 μονάδες (+0,99%), χάνοντας όμως και πάλι στη συνέχεια το εν λόγω τεχνικό, όσο και ψυχολογικό όριο.

Πάντως, η αγορά αναζητάει κατεύθυνση, όπως το ίδιο συμβαίνει και στις ευρωαγορές, με τα μέτωπα στον τομέα της διαπραγμάτευσης να παραμένουν «ανοιχτά», με το μείζον θέμα των NPLs μόλις να αρχίζει να μπαίνει σε διαδικασία διαχείρισης, με το προσφυγικό να είναι «στο τραπέζι» και το ΔΝΤ να επιμένει στην μείωση των συντάξεων με τον Π. Τόμσεν να προετοιμάζει(;) την κοινή γνώμη για τα χειρότερα.

Σε γενικές γραμμές οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, επιδίδονται σε συντηρητικές κινήσεις και σε trading σε στενό εύρος τιμών περιμένοντας τις εξελίξεις, με το ταμπλό να δείχνει αφενός σαν να θέλουν να διατηρήσουν οι παίκτες τα κεκτημένα σε συνδυασμό με κινήσεις αναδιάρθωσης στα χαρτοφυλάκιά τους, αφετέρου σαν η αγορά να επιχειρεί να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα. 

Ειδικότερα, εν μέσω διακυμάνσεων και εναλλαγής προσήμου, αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης ενισχύεται 0,3%, στις 497 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 56 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 (πριν ενισχύονταν 1,4%) κερδίζει 0,3%, στις 133,7 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε τα κέρδη (2,5%) και πλέον υποχωρεί 1,5% προς τις 31 μονάδες, με την εικόνα στις μετοχές του κλάδου να είναι μικτή. 

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε αυτή τη φάση, κι ενόψει της αυριανή λήξης της σειράς στο ΧΠΑ, έδιναν ως ανοδικούς στόχους τις 500 με 520 μονάδες σε επίπεδο Γ.Δ. και τις 140-141 μονάδες για τον «25άρη», αλλά και αυτά είναι… τεχνικά και θεωρητικά.

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 2,7%, η ΕΘΝΙΚΗ γύρισε ανοδικά αλλά σταδιακά γύρισε στο -2,5% (αλλά και χαμηλότερα), η EUROBANK χάνει 3,8% (ήδη έχει δώσει +1,5% αλλά και -5,5%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ χάνει 7%. Διακινήθηκαν προς το πα΄ρον 17 εκατ. και 27 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 0,3%, ο ΟΤΕ πέφτει 0,8%, η ΔΕΗ υποχωρεί 0,9% ενώ η Coca Cola HBC ενισχύεται 3,6%, με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να συνεισφέρουν 3,8% και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ +0,95%.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ΜΕΤΚΑ, Viohalco (+1,8%), Grivalia, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, FOLLI-FOLLIE. 

Με απώλειες, όχι όμως μεγάλες, κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, JUMBO, Aegean Airlines, LAMDA, ΕΥΔΑΠ και με σημαντικότερες απώλειες οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,5%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,4%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-2,3%). 

Το Χ.Α. έχει καταγράψει τρεις έντονα ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες τέσσερις, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά των 420 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση ήδη μετρά για τον γενικό δείκτη κέρδη 18%, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ξεπερνούν το 75%, από τον πάτο της 11ης Φεβρουαρίου.

Χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά επί της ουσίας στο πολιτικό, οικονομικό πεδίο, το Χ.Α., όπως και η πλειονότητα των αγορών, «χρωστούσε» μία αντίδραση, έστω τεχνικής μορφής και στη συνέχεια να φανεί εάν υπάρχουν λόγοι και αφορμές για περαιτέρω κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά έχει πάρει κάποιες αποστάσεις από τα πρόσφατα χαμηλά με το volatility να επιτρέπει intraday «παιχνίδι» αλλά να φέρνει και ρίσκο.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:11 - 18 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.