ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, blue chips(upd)

15:44 - 19 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, blue chips(upd)
Με απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης του ορίου των 500 μονάδων, κι ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες σε μια σειρά από σημαντικά ανοιχτά μέτωπα όπως οι διαπραγματεύσεις-αξιολόγηση και το προσφυγικό, με την πτώση να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ιδίως μετά τη λήξη της σειράς στα Παράγωγα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,1% στις 482 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 83 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4% καταγράφει ο FTSE 25, στις 128 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 10% στις 27 μονάδες.

Προφανώς, μετά και την «διπλή» αποτυχία του Γ.Δ. να υπερβεί τις 500 μονάδες και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις περί θετικών εξελίξεων σε αξιολόγηση και προσφυγικό -και όχι απλώς δηλώσεις αισιόδοξες ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι θεσμοί και θα υπάρξει συμφωνία-, η αγορά αναδιπλώνεται, ανασκουμπώνεται, μετράει τα δεδομένα, κι ενώ είχε προηγηθεί μια αντίδραση σχεδόν 20% για τον Γ.Δ. (από τα χαμηλά των 420 μονάδων) και 9,5% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, όπως και σχεδόν +40% σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον τραπεζικό δείκτη. 

Για την ώρα, αν και δεν λείπουν οι προσδοκίες για έγκαιρη(;) επίτευξη της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι περισσότεροι επενδυτικοί πόλοι παραμένουν επιφυλακτικοί, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους και στον τραπεζικό κλάδο όπου κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη μείωση του κόστους και τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου στενεύουν πλέον, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem εξέφρασε χθες την ανησυχία των δανειστών για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και έδωσε έμφαση στην ενεργοποίηση του  νέου  ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, πριν από νέα εκταμίευση δόσης. Πάντως κυβέρνηση και δανειστές επιχειρούν επιστροφή -έστω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- στην Αθήνα από Δευτέρα, ενώ Μέρκελ και Ολάντ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα όσο το δυνατόν συντομότερα. 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχωρεί 6%, η ΕΘΝΙΚΗ γράφει -12%, η EUROBANK -14% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ -12%.

Απώλειες 4% σημειώνει ο ΟΠΑΠ, υποχωρεί 1,4% ο ΟΤΕ, με -7,9% κινείται η ΔΕΗ ενώ η Coca Cola HBC στηρίζει την αγορά με +0,8%.

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα χαρτιά του FTSE 25. Μεγαλύτερες απώλειές, άνω του 3%-5%, για την ώρα σημειώνουν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, LAMDA, ενώ οι Viohalco, FOLLI-FOLLIE, Aegean Airlines, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υποχωρούν 1% με 3%. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι JUMBO, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Grivalia.

Πάντως, οι περιορισμένης έκτασης συναλλαγές με ανάλογο τζίρο παραπέμπουν σε ακόμη μία συνεδρίαση ελεγχόμενης κατοχύρωσης θέσεων, πλην ίσως των τραπεζών, με ιδιαίτερα προσεκτικούς και τους πωλητές και τους αγοραστές.

Από τεχνικής πλευράς, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της ΔΥΝΑΜΙΚΗ Χρηματιστηριακής, «σημείο κλειδί σε μια πιθανή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η περιοχή των 480 με 475 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης δηλώσει άρνηση κατάβασης χαμηλότερα των 480 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε μια προσπάθεια πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης με άμεσο στόχο τη διάσπαση των 500 μονάδων και την προσέγγιση των 520 μονάδων».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 19 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.