ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Χάνει δυναμική η αντίδραση, πέφτουν οι στροφές(upd)

15:09 - 22 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Χάνει δυναμική η αντίδραση, πέφτουν οι στροφές(upd)
Με άνοδο που στο ξεκίνημα έφτασε στο 2,8% (494 μονάδες) «μπήκε» στην εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τζίρο πάντως σε μια ακόμα συνεδρίαση να μην είναι «πειστικός» και να δείχνει τις επιφυλάξεις των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα (αγρότες, προσφυγικό κ.λπ.). Στη συνέχεια πάντως ξεθύμανε σε έναν βαθμό η αντίδραση, ένδειξη του εύθραυστου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1% στις 485 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,5% καταγράφει ο FTSE 25, στις 129 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,8% (από 6% νωρίτερα), στις 27,6 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ.Δ. μετά την διπλή πρόσκρουση στο όριο των 500 μονάδων και την αναδίπλωσή του προς την περιοχή των 480 μονάδων σήμερα, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές και με ώθηση από τα διεθνή χρηματιστήρια, επιχειρεί την ανακατάληψη των 490 μονάδων ώστε να διαφανεί εάν έχει δυνάμεις για κάτι καλύτερο.

 

Τεχνικά για τον FTSE 25 παραμένει ως ανοδικός στόχος η επαναπροσέγγιση των 140-141 μονάδων, με την προϋπόθεση πως το χαμηλό των τελευταίων ημερών στις 125 μονάδες θα επιβεβαιωθεί ως στήριξη.

 

Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν βαρόμετρο, κι ενώ την Παρασκευή η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση του κλάδου, ο οποίος πάντως βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων ως προς τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και όχι μόνο (μείωση κόστους, αναδιάρθρωση δικτύου και εθελούσιες κ.λπ.).  

Συνοπτικά, οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στο αγροτικό και το προσφυγικό, οι διεργασίες στις τράπεζες, η επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας από τη Moody’s, το επενδυτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια εν πολλοίς θα καθορίσουν και την πορεία της «Λ. Αθηνών».

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK πλέον χάνει 1,5%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύεται 3%, η EUROBANK γράφει +3,2% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κερδίζει 4,3%. Έχουν αλλάξει χέρια 8 εκατ. και 10 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα. Νωρίτερα οι τράπεζες σημείωναν άνοδο 6% με 9%. 

 

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 1,7%, ο ΟΤΕ με +2,2%, η ΔΕΗ μετά την εξαέρωση των προηγούμενων ημερών ενισχύεται με 3,2%, η Coca Cola HBC συνεισφέρει 2,7%, ενώ η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κερδίζει 2,9%.

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (+2,7%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+2%), Viohalco (+2,7%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,5%), ΤΙΤΑΝ (+2%) αλλά και οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ,  FOLLI-FOLLIE, Aegean Airlines με μικρότερα κέρδη.

Για την ώρα οι JUMBO (-2,7%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΟΛΠ (-1,9%), ΕΥΔΑΠ (-1%) και το δίδυμο LAMDA, Grivalia κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 22 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.