ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Εγκλωβισμένο» στη μεταβλητότητα μέχρι… νεωτέρας

12:28 - 23 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Εγκλωβισμένο» στη μεταβλητότητα μέχρι… νεωτέρας
Ο χαμηλός τζίρος, η έλλειψη ορατότητας σε «καυτά μέτωπα» όπως η διαπραγμάτευση, οι αγρότες, το προσφυγικό αλλά και η πτωτική εικόνα στις ξένες αγορές κρατούν (και) σήμερα το Χ.Α. «εγκλωβισμένο» στα τρέχοντα επίπεδα.

Η  επιφυλακτικότητα για την αξιολόγηση και το προσφυγικό οδήγησε σε καθοδικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα έως 1,6% και στις 480 μονάδες, με τις απώλειες όμως να έχουν σε ένα βαθμό «μαζευτεί» προς το -0,2% και τις 487 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχωρεί 0,1%, στις 130 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που ξεκίνησε με -5,7% γύρισε προ ολίγου στο «συν» με ώθηση από τις ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ο τζίρος ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 15 εκατ. τεμάχια.

 

Ωστόσο, η μεταβλητότητα και η νευρικότητα είναι έκδηλη, με συνέπεια γρήγορα να αλλάζει η τάση στα χαρτιά και τους δείκτες.

 

Αυτή την ώρα, η ALPHA BANK υποχωρεί 1,5% (από -6,8%), η ΕΘΝΙΚΗ πέρασε σε θετικό έδαφος οριακά (από -6%), η EUROBANK κερδίζει έδαφος κατά 1,45% (από -6,8), ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με +4,1% (από -5%) έχει για την ώρα καλύτερη εικόνα.

 

Αυτή την ώρα ο ΟΠΑΠ χάνει 2,2%, ο ΟΤΕ είναι αμετάβλητος κοντά στα 7 ευρώ, η ΔΕΗ ενισχύεται οριακά (0,3%), η Coca Cola HCB στηρίζει με +0,5%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ «κρατάνε» δυνάμεις με +0,2%.

 

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι  ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, JUMBO, Grivalia. Στον αντίποδα, πτωτική διάθεση προς το παρόν δείχνουν οι ΤΙΤΑΝ (-1,9%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,6%), FOLLI-FOLLIE (-1,5%), ΕΧΑΕ (-4%), Aegean Airlines (-1,8%), ΟΛΠ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, LAMDA, δίχως όμως τζίρους και ακρότητες.

 

Ο χαμηλός τζίρος, και σήμερα, όπως και χτες που έφτασε στο ήμισυ του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα ακόμη και των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά και την αγορά να αποτυγχάνει 2-3 φορές να ξεπεράσει τις 500 μονάδες με στόχο τις 520 ή να κινηθεί προς τις 136-137 και μετά τις 140-141 σε επίπεδο FTSE 25.

 

Σημειώνεται ότι πέραν των τραπεζών, οι παίκτες κοιτούν και προς την πλευρά επιμέρους blue chips με ειδικό ενδιαφέρον, όπως είναι οι Coca Cola HBC, ο ΟΠΑΠ με τον ΟΤΕ δευτερευόντως, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που δίνουν εσχάτως τάση.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.