ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Έντονη μεταβλητότητα και trading στο ταμπλό(upd)

14:45 - 01 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Έντονη μεταβλητότητα και trading στο ταμπλό(upd)
Με απώλειες 1,54% (508 μονάδες) ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του μήνα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο του χτεσινού αποτυχημένου EWG που δικαιολογούσε κατοχύρωση θέσεων, αλλά σταδιακά το Χ.Α. ανέκαμψε και έσπευσε να «τεστάρει» υψηλότερα επίπεδα, προς τις 520 μονάδες και άνω. Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι έντονη, λόγω του θολού τοπίου που επικρατεί στα κρίσιμα μέτωπα, με συνέπεια το Χ.Α. να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, αναζητώντας τάση και κατεύθυνση, με τη νευρικότητα να χαρακτηρίζει τις κινήσεις στο ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει κέρδη 1,15% στις 522 μονάδες. Κέρδη 2% έφτασε να καταγράφει ο FTSE 25, στις 142,9 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωνε κέρδη 3,5% στις 35,4 μονάδες. Ωστόσο, σταδιακά κόπηκε λίγο η ορμή και τώρα ο Γ.Δ. χάνει 0,2%, στις 515 μονάδες, ο FTSE 25 κερδίζει 10,2% στις 140 μονάδες και ο τραπεζικός χάνει 0,2%, ενδείξεις της μεταβλητότητας που επικρατεί λόγω αβεβαιότητας για την πορεία των «μεγάλων ζητημάτων». Ο τζίρος είναι στα 32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 66 εκατ. τεμάχια.

 

Η εμπλοκή στο χθεσινό Euroworking Group με τους δανειστές αρχικά επανέφερε τις αμφιβολίες στην αγορά, σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να λάβει την αξιολόγηση, ή έστω για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της εκκρεμότητας. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα χαρτοφυλάκια που εσχάτως κάνουν παιχνίδι στο ταμπλό θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές της «Λ. Αθηνών», παρά το θολό τοπίο που επικρατεί στα μέτωπα της αξιολόγησης και του προσφυγικού.

 

Αν πρόκειται για πονταρίσματα προεξόφλησης ότι από εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις στα μέτωπα αυτά καθώς τη Δευτέρα πραγματοποιούνται Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής, θα φανεί προσεχώς.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK πλέον είναι αμετάβλητη, η ΕΘΝΙΚΗ υποχωρεί 2,5%,  η EUROBANK ενισχύεται 5,3% (νωρίτερα στο +10%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ χάνει 3,8%.

 

Ο ΟΠΑΠ γράφει +2,1%, ο ΟΤΕ ενισχύεται 1%, η ΔΕΗ σήμερα χάνει 3%, η Coca Cola HBC ενισχύεται 1,4%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι στο -1,1%.

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται προς ώρας οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLE, JUMBO, Aegean Airlines, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΥΔΑΠ, LAMDA, Viohalco, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

 

Μια φορά πάντως, το Χ.Α. μπαίνει ή προσεγγίζει μια σχετικά δύσκολη όσο και κομβική ζώνη αντιστάσεων, από τις 520 έως τις 535 μονάδες, σπάσιμο της οποίας θα οδηγήσει την αγορά προς τις 550-560 μονάδες. Σημειώνεται επίσης ότι από τα χαμηλά έτους των 420 μονάδων ήδη το Χ.Α. έχει δώσει ράλι 100 μονάδων με σημαντικά κέρδη σε τράπεζες και blue chips οπότε δεν θα λείψουν οι αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών, οι ρευστοποιήσεις κερδών, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα.

 

Βέβαια, η αγορά θα επηρεαστεί και από τα ξένα χρηματιστήρια αλλά και από τις τεχνικές της «επιδόσεις» που για την ώρα κρίνονται ικανοποιητικές, με τις τράπεζες, τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και άλλα blue chips εκ περιτροπής να στηρίζουν την αγορά αλλά την Coca Cola να έχει πτωτική φορά.

 

Μπορεί ο Φεβρουάριος να έκλεισε με απώλειες 6,53% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 8,7% σε επίπεδο FTSE 25, αλλά από τις 12 Φεβρουαρίου ο γενικός δείκτης κατέγραψε ένα μίνι ράλι 17,20% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 22,72%, με τον τραπεζικό να έχει δώσει κίνηση έως +60%. Ο FTSE 25 έχει αντιστάσεις στις 142 και 145 μονάδες και στήριξη στις 136 και 134, σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Υπενθυμίζεται ότι χτες τραπεζικές μετοχές και ορισμένα blue chips ώθησαν την αγορά, σημειώθηκε και αυξημένος τζίρος (κοντά στα 100 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα και της αναδιάρθρωσης ΕTF. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 01 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.