ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Πάρτι αγοραστών» στις Τραπεζικές μετοχές(upd)

15:11 - 02 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Πάρτι αγοραστών» στις Τραπεζικές μετοχές(upd)
«Παίρνοντας της σκυτάλη» αλλά και «καύσιμα» από τις ξένες αγορές, σήμερα το Χ.Α. οδεύει προς διεύρυνση του ανοδικού σερί σε… 5Χ5, με αιχμή της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένα blue chips. Στο ταμπλό σημειώνεται ράλι προεξόφλησης ότι θα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δανειστών στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν κοινή στρατηγική στο θέμα της Ελλάδας ειδικά με το ΔΝΤ που έχει κρατήσει την πιο σκληρή στάση.

Αναμφίβολα στο προσκήνιο βρίσκονται τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και οι εκκρεμότητες σε προσφυγικό-διαπραγματεύσεις με δανειστές, όπου παρατηρείται κινητικότητα με… «κλειστά δείπνα», ζυμώσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, με τον ρόλο του «σκληρού» ΔΝΤ να είναι αντικείμενο προς διερεύνηση.

 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κόντρα… σε όσα συμβαίνουν στα «καυτά μέτωπα» συνέχισε να «φουλάρει» προς την περιοχή των 540 μονάδων, πάνω από την αντίσταση των «525», με άνοδο 4%. Ο FTSE 25 ενισχύονταν 5,7%, άνω των 149 μονάδων (υπήρχε αντίσταση σε 145-146 μονάδες, επόμενη σημαντική σ8ις 155, στήριξη στις 135), ενώ ο τραπεζικός δείκτης «σκαρφάλωνε» κατά 15%, στις 39 μονάδες (κρίσιμο τεχνικά όριο στις 37).

 

Αυτή την ώρα η αγορά ακόμα κρατάει σημαντικά κέρδη, αν και κάπως χαμηλότερα σε ποσοστό. Ο Γ.Δ. κερδίζει 3,2%, στις 537 μονάδες, ο FTSE 25 ανεβαίνει 4,1% στις 147 μονάδες και ο τραπεζικός γράφει +12,5% και 38 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται σε 53 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 95 εκατ. τεμάχια.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 11%, η ΕΘΝΙΚΗ με +12%, η EUROBANK ανεβαίνει 16%, και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11%, δηλαδή όλα τα τραπεζικά χαρτιά καταγράφουν διψήφια σε ποσοστά κέρδη. Έχουν αλλάξει χέρια 25 εκατ. και 41 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα και από 7-8 εκατ. κομμάτια στις δύο άλλες.

 

Στα άλλα blue chips έπεσαν κάπως οι στροφές ενώ κάποιοι σηματωροί έχασαν τα κέρδη τους.  

 

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται σχεδόν 1,4%, ο ΟΤΕ κινείται πλέον με -0,15%, η ΔΕΗ με +3,5%, σε άλλη μια συνεδρίαση η Coca Cola HBC πάει κόντρα με πτώση 1%, ενώ τα ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανεβαίνουν 2,5%.

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται για την ώρα σχεδόν όλοι οι άλλοι τίτλοι, πλην ΕΧΑΕ (-2,5%) του «25άρη»: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (3%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4%), ΤΙΤΑΝ (3,5%), ΜΕΤΚΑ (2%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (3,3%), Viohalco (3,9%), ΟΛΠ (2%), Aegean Airlines (3,5%), ΕΥΔΑΠ (3%) αλλά και οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, LAMDA (4%), Grivalia, FOLLIE FOLLIE (0,7%), JUMBO (0,7%).

 

Προφανώς το Eurogroup και η Συνοδός Κορυφής της Δευτέρας αποτελούν ορόσημα για την αγορά που κόντρα στα προγνωστικά (αν και εν μέρει αναμένονταν βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα όπως όμως και κλείδωμα κερδών) και εν μέσω αβεβαιότητας συνεχίζει ανοδικά, προεξοφλώντας την επάνοδο των δανειστών από εβδομάδα, περιμένοντας να «βγει λευκός καπνός» από τις επαφές των θεσμών και από τις «συνάξεις» της 7ης Μαρτίου. Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η ειδησεογραφία περί «γερμανικής ευελιξίας» απέναντι στην Ελλάδα στα μέτωπα διαπραγμάτευσης-προσφυγικού.

 

Θεωρητικά το Χ.Α. δείχνει να απεγκλωβίζεται από τα χαμηλά των 420 μονάδων (ήδη +115 μονάδες) αλλά και από τη στήριξη των 480 μονάδων (με όριο για τους αγοραστές τις 471), ωστόσο, λόγω των μεγάλων εκκρεμοτήτων αλλά και των εδικών συνθηκών (μεταβλητότητα, νευρικότητα, ξένες αγορές κ.λπ.) οι παίκτες και οι αναλυτές… «κρατούν και μια πισινή» δια παν ενδεχόμενο.

 

Πάντως, πολλά χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός παιχνιδιού εκτιμώντας ότι κάπου στις 500, άντε 520 μονάδες θα γίνει πτωτικό γύρισμα, με συνέπεια αυτή την ώρα να μην είναι σε θέση με ξεκάθαρο μυαλό να αποφασίζον αν ποντάρουν για τις 550-560 μονάδες (αρχικά) ή να περιμένουν.

Εν τω μεταξύ σήμερα ξεκινά ο κύκλος αποτελεσμάτων των τραπεζών, με πρώτη την Eurobank, η οποία με βάση το μέσο όρο αναλύσεων θα εμφανίσει ζημιές 84 εκατ. ευρώ.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 02 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.