ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ποντάρει στην αξιολόγηση εν μέσω trading

15:21 - 03 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ποντάρει στην αξιολόγηση εν μέσω trading
Με κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση (-0,85% και 531 μονάδες) αλλά στη συνέχεια, εν μέσω νευρικότητας και μεταβλητότητας η αγορά «μάζεψε» τις απώλειες, περνώντας σε θετικό έδαφος έως τις 544 μονάδες με +1,59%.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,5% στις 538 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 61 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,2% καταγράφει ο FTSE 25, στις 146,5 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,5% στις 37 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί πενθήμερο ανοδικό σερί, με τον Γ.Δ. να «τσιμπάει» σχεδόν 120 «πόντους» από τα χαμηλά των 420 μονάδων και τον τραπεζικό κλάδο να «γράφει» στο σερί αυτό σχεδόν +38%.

 

Στο ταμπλό η ALPHA BANK υποχωρεί 1,7%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύεται 2,8%, η EUROBANK γράφει +0,5% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι αμετάβλητη αν και προ ολίγου μόλις έχανε 2%. Διακινήθηκαν μέχρι τώρα 26 εκατ. και 17 εκατ. τεμάχια σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΤΕ αντίστοιχα. 

 

Στα blue chips η εικόνα είναι μικτή αλλά για την ώρα οι ΟΠΑΠ (-1,4%), ΟΤΕ (-1,3%) έχουν πτωτική φορά με τη ΔΕΗ να ανακάμπτει με +0,6%. Η Coca Cola HBC ενισχύεται με 0,8%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχασαν τα αρχικά κέρδη και υποχωρούν πλέον 1%. 

 

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ΤΙΤΑΝ (3,4%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4,8%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,2%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (3,5%), ΕΧΑΕ (2,8%), Aegean Airlines (2,1%), Viohalco (6%), ΕΥΔΑΠ (2,4%), Grivalia, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, FOLLI FOLLI (3,5%). 

 

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ΜΕΤΚΑ, LAMDA, JUMBO αλλά με μικρές και ελεγχόμενες απώλειες (έως -1%).  

 

Είναι προφανές ότι στο Χ.Α. «παίχτηκε το στοίχημα» της προεξόφλησης των όποιων αποφάσεων της Δευτέρας αλλά και ενεργειών που θα μπορούσαν να «μαλακώσουν» τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση στο διπλό «καυτό» μέτωπο αξιολόγησης-προσφυγικού. Ωστόσο, και μέχρι να προκύψουν… χειροπιαστές ειδήσεις, η αγορά παραμένει στη σκιά των δραματικών εξελίξεων περιμένοντας «σήμα» από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

 

Επόμενο είναι λοιπόν έως τότε οι traders να προκαλούν volatility και «νεύρα» στο ταμπλό, με ρευστοποιήσεις αλλά και απορρόφηση πιέσεων, εξ ου και απαιτείται προσοχή λόγω των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αλλά των τεχνικών σημείων που έχουν προσεγγίσει δείκτες και μετοχές. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο, σταδιακά ανοίγει η βεντάλια των αποτελεσμάτων, οι εκθέσεις ξένων οίκων είναι υποστηρικτικές, όπως και το κλίμα (για την ώρα…) στα ξένα χρηματιστήρια, πλην όμως δεν λείπουν οι αβεβαιότητες και οι επιφυλάξεις.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 03 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.