ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Κράτησε» κέρδη με… νηστίσιμο τζίρο

18:19 - 11 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Κράτησε» κέρδη με… νηστίσιμο τζίρο
Με «καύσιμα» από τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν έντονα ανοδικά στον απόηχο των χτεσινών δράσεων της ΕΚΤ αλλά και στον ρυθμό της προεξόφληση μιας θετικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch λειτούργησε σήμερα το Χ.Α. που για άλλη μια φορά βρέθηκε να τεστάρει τα επίπεδα των 570 μονάδων και άνω.

Πάντως, αν και ο Γ.Δ. έφτασε έως το +1,26% και τις 571 μονάδες, προς το τέλος οι επενδυτές έσπευσαν να κλειδώσουν τα κέρδη τους με συνέπεια να χάσει έδαφος, επιστρέφοντας και σε αρνητικό έδαφος (όπου είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση το πρωί).

Τελικά, ο Γ.Δ. έκλεισε με +0,37%, στις 566,2 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 83 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,02%, στις 154,6 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης (έως +3,84%) τελικά γύρισε στο +0,07% και τις 41,16 μονάδες.

 

Σε γενικές γραμμές, στο ΧΑ συνεχίστηκε σήμερα η συντήρηση δυνάμεων, με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές καθώς ορισμένοι παίκτες προχώρησαν σε κατοχύρωση θέσεών τους και ενόψει τριημέρου αλλά και γιατί παραμένουν ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια) αν και κάποιοι είχαν σπεύσει να βγούνε long, αγνοώντας το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται εξαιτίας του αδιεξόδου στο προσφυγικό και τις απαιτήσεις των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Εάν οδεύουμε σε μια νέα δοκιμασία-συσσώρευση στην περιοχή 550-570 μονάδων πριν το Χ.Α., εφόσον βρει αφορμές, κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, άνω των 600-610 μονάδων, θα φανεί από βδομάδα και μετά, όπως και εάν θα γυρίσει προς χαμηλότερα νούμερα, προς 510-520 μονάδες εάν παρουσιαστεί κάποια εμπλοκή. 

 

Στο ταμπλό, αρχικά οι τράπεζες έφτασαν να σημειώνουν κέρδη έως 5%. Τελικά, η ALPHA BANK έκλεισε με κέρδη 0,53%, η ΕΘΝΙΚΗ έχασε 2,97%, η EUROBANK ενισχύθηκε 1,58% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με +0,58%. Άλλαξαν χέρια σχεδόν 24 εκατ. και 18 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.

Διακυμάνσεις επικράτησαν στα άλλα blue chips πολλά εκ των οποίων «πέρασαν» και από τα δύο πρόσημα. Τελικά, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με +0,31%, ο ΟΤΕ με άνοδο 0,88%, η ΔΕΗ υποχώρησε 2,16%, η Coca Cola HBC έκλεισε με -0,77%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έκλεισαν με άνοδο 0,25%.

 

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι τίτλοι των ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLIE, Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Με άνοδο έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ, Grivalia, LAMDA και αμετάβλητες οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Viohalco.

 

Θυμίζουμε ότι στις 18 Μαρτίου θα υπάρξει rebalancing δεικτών λόγω της υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE με τους αναλυτές να αναμένουν εισροές έως 290 εκατ. δολάρια αν και δεν είναι γνωστό το ύψος των μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.