ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Χώσιμο» και έκρηξη συναλλαγών στις δημοπρασίες λόγω rebalancing

18:19 - 18 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Χώσιμο» και έκρηξη συναλλαγών στις δημοπρασίες λόγω rebalancing
Κάτω και από τα επίπεδα των 550 μονάδων βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κυρίως μετά το κλείσιμο των παραγώγων, ενώ αυξημένος ήταν ο τζίρος, λόγω του rebalancing.

Η αγορά ξεκίνησε με μεταβλητότητα, έγραψε κέρδη ακόμα και 1,7%, ωστόσο, σταδιακά οι στροφές έπεφταν και οι πωλητές έκαναν εντονότερα την εμφάνισή τους.  Όσο πλησίαζε προς το τέλος της η συνεδρίαση, τόσο χαμηλότερα «έγερνε» το ΧΑ, εν αναμονή της ενεργοποίησης των μεγάλων εντολών από την πλευρά κυρίως των ξένων επενδυτών και διαχειριστών λόγω της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς και της αναδιάταξης των δεικτών FTSE. Επί της ουσίας η αγορά κατηφόρισε πιο έντονα μετά τη λήξη στα Παράγωγα αν και είχε ήδη γίνει νωρίτερα ορατή η εξαέρωση στο ταμπλό. 

 

Επί της ουσίας, είχαμε αλλαγή κλίματος μετά την ολοκλήρωση της λήξης τριών σειρών παραγώγων, με τους πωλητές να κυριαρχούν πλέον κυρίως στον μη τραπεζικό κλάδο.

 

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,29% στις 548,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 305 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 392 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,22% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 150,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,27% στις 40,28 μονάδες.

 

Σημειώνεται ότι πριν ξεκινήσουν οι δημοπρασίες, όπου και κορυφώθηκαν τα πακέτα λόγω rebalancing, ο Γ.Δ. έχανε 1,3%, ο τζίρος ανέρχονταν σε 136 εκατ. ευρώ και ο όγκος σε 204 εκατ. τεμάχια, είχαν διακινηθεί σχεδόν 60 εκατ. κομμάτια σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 87 εκατ. σε ΕΤΕ, από 18-19 εκατ. τεμάχια σε ALPHA BANK, EUROBANK κι από 2 εκατ. μετοχές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

 

Πτωτική ήταν η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό. Η ALPHA BANK έκλεισε με απώλειες 5,46%, η ΕΘΝΙΚΗ έχασε 1,7%, η EUROBANK υποχώρησε 3,03% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχασε 0,56%. Άλλαξαν χέρια 155 εκατ. και 123 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα και από 33,5 εκατ. και 46 εκατ. κομμάτια σε ALPHA BANK και EUROBANK αντιστοίχως.

 

Ο ΟΠΑΠ (όγκος 4,6 εκατ. κομμάτια) έκλεισε με απώλειες 5,08%, ο ΟΤΕ με -6,92% (όγκος 5,3 εκατ.), η ΔΕΗ (όγκος 1,2 εκατ.) έχασε 8,86%, η Coca Cola HBC ενισχύθηκε 2,26% ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υποχώρησαν 8,29%.

 

Με άνοδο έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΠτωτικά ολοκλήρωσαν τις δημοπρασίες οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, AEGEAN AIRLINES, Viohalco, ΟΛΠ, LAMDA, ΕΥΔΑΠ, Grivalia.

 

Προ ολίγου έγιναν γνωστές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πως η Σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα, κάτι που αποτυπώθηκε σχεδόν άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι αλλά στο Χ.Α. επικράτησαν ρευστοποιήσεις με τους… τελευταίους επενδυτές των ανεπτυγμένων αγορών α αποχωρούν και τους αγοραστές να περιμένουν να βρουν καλύτερες τιμές. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.