ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Γύρισε» από τις διακοπές με ανοδική διάθεση

17:19 - 29 Μαρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Γύρισε» από τις διακοπές με ανοδική διάθεση
Σε ανοδικό τέμπο άνοιξε, κύλησε και ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., η πρώτη μετά την τετραήμερη αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τη συντριπτική πλειοψηφία του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Λίγο πριν το κλείσιμο ο γενικός δείκτης κινούνταν άνω του +2% και πάνω από τις 468 μονάδες, για να ολοκληρώσει την ημέρα με κέρδη 1,73%, στις 566,67 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε σε 41 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 71 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,43% σημείωσε ο FTSE 25 κλείνοντας στις 156,44 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε «άλμα» 5,97%, στις 43,16 μονάδες.

Σταθερά πάνω από τις 560 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και αρκετά blue chips να ακολουθούν, σε μια μέτριου κόστους κίνηση.

 

Πάντως, αν εξαιρέσουμε τις τραπεζικές μετοχές, οι ρυθμοί των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν σχετικά χαμηλοί, χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες και στρατηγικές κινήσεις επενδυτών.

Οι περισσότερες μετοχές παρά την άνοδό τους δεν εμφάνισαν ιδιαίτερες επιδόσεις στο ταμπλό, με την αγορά, προφανώς, ακόμη να βρίσκεται στους ρυθμούς του τετραημέρου των πασχαλινών διακοπών που προηγήθηκε. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επόμενες ημέρες, λίγο έως πολύ θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο, με την αγορά να αναμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και να προεξοφλεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύθηκε 3,91%, η ΕΘΝΙΚΗ ανέβηκε κατά 6,64%, η EUROBANK κέρδισε 5,73%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκανε «άλμα» 10,27%. Άλλαξαν χέρια 27 εκατ. και 24 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα.

Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 1,29%, ο ΟΤΕ έκλεισε με πτώση 0,13%, η ΔΕΗ κέρδισε 2,05%, η Coca Cola HBC σημείωσε άνοδο 0,44%, ενώ τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έκλεισαν με απώλειες 1,6%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι τίτλοι των ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, Viohalco, LAMDA, JUMBO, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA.

Με απώλειες έκλεισαν ΜΕΤΚΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Πάντως, υποστηρικτικά στην αγορά λειτούργησε και η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Maurice Obstfeld, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Δευτερευόντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε πως ασφαλιστικό - φορολογικό μπορούν να νομοθετηθούν πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

 

Η αγορά, στο μεγαλύτερο μέρος της, έχει προεξοφλήσει τη συμφωνία για την αξιολόγηση σε επίπεδα υψηλότερα από τα τρέχοντα και με σημείο καμπής τις 580-590 και πρώτο στόχο τις 605-610 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.