ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Χάνει έδαφος λόγω διαρροών, κρατάει τις 560 μονάδες(upd)

14:15 - 04 Απρ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Χάνει έδαφος λόγω διαρροών, κρατάει τις 560 μονάδες(upd)
Απώλειες άνω του 2% έφτασε καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στον απόηχο των αποκαλύψεων για τους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου, με το Χ.Α. να επιστρέφει στην περιοχή των 560 μονάδων εν μέσω τραπεζικών κυρίως πιέσεων. Σταδιακά και σε έναν βαθμό μετριάστηκε η πτώση με την αγορά να γυρίζει έως το -1%, αλλά και πάλι δεν κατάφερε μέχρι τώρα τουλάχιστον να μαζέψει περαιτέρω τις απώλειες αν και οι συναλλαγές είναι σχετικά χαμηλές.

Έτσι κι αλλιώς, μετά τα όσα προέκυψαν το Σαββατοκύριακο με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, οι αναλυτές έκαναν λόγιο για μια συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» για τη σημερινή. Και όντως, με ρευστοποιήσεις, πιέσεις και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 560 μονάδες, όπου η πρώτη και σημαντική (βραχυπρόθεσμα) δοκιμασία για την αγορά ξεκίνησε η ημέρα στο Χ.Α., όπως και συνεχίζεται μέχρι το μεσημέρι, αν και γενικά επικρατούν μάλλον περιορισμένης έκτασης συναλλαγές που παραπέμπουν σε κατ' αρχήν ψύχραιμη και ορθολογική διαχείριση των νέων δεδομένων μέχρις ότου αποσαφηνισθούν περισσότερα στη συνέχεια.

 

 Το Χ.Α. έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 2,1% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, κάτω από τις 560 μονάδες, καθώς, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων ότι η συμφωνία είναι εφικτή εντός του Απριλίου, η σκληρή στάση του ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα, και απειλεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση έως το καλοκαίρι, με στόχο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, εκτροχιάζει το ήδη καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα.

 

Σε γενικές γραμμές, υπό έλεγχο συντηρεί τις πιέσεις που δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να διαφυλάττει τα επίπεδα των 560 μονάδων, αναμένοντας τις πρώτες επαφές του οικονομικού επιτελείου τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Ο Γενικός δείκτης αυτή την ώρα χάνει 1,4% (563,5 μονάδες), ο τζίρος ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί 1,8% στις 154,5 μονάδες και ο τραπεζικός χάνει 5% γυρίζοντας προς τις 42 μονάδες.

Απώλειες 4,7% σημειώνει η ALPHA BANK, η ΕΘΝΙΚΗ υποχωρεί 4,7%, απώλειες 5% καταγράφει η EUROBANK και με -6% κινείται η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Ο ΟΠΑΠ χάνει 0,4%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 0,8%, στο -3,3% είναι η ΔΕΗ, η Coca Cola HBC αντιδρά με +2% ενώ τα ΕΛΠΕ υποχωρούν 2,45%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται για την ώρα οι AEGEAN AIRLINES, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLIE, ΕΥΔΑΠ, LAMDA.

Με απώλειες διαπραγματεύονται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Viohalco, GRIVALIA.

 

Εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την αξιολόγηση, οι οποίες συντηρούν και τον γενικό δείκτη πάνω από τις 560 μονάδες, τότε το Χ.Α. αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να μπει σε νέες περιπέτειες. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν τελικά οι τελευταίες εξελίξεις επισπεύσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε η εγχώρια αγορά θα αποτυπώσει στο ταμπλό το σενάριο που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, θα επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα και θα ανοίξει επί του πρακτέου τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 04 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.