ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Με έκρηξη τραπεζών και τζίρου «είδε» τις 630 μονάδες

17:18 - 10 Μαϊ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Με έκρηξη τραπεζών και τζίρου «είδε» τις 630 μονάδες
Στην τεχνικής φύσεως ζώνη που ορίζει και τα «τοπικά υψηλά» των 630 μονάδων οδήγησε η ανοδική τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του χτεσινού Eurogroup.

Υποστηρικτικό ήταν και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές, γεγονός που διευκόλυνε τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ήταν ορατό ότι οι long traders κατά κύριο λόγο επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφηκαν ακόμα και διψήφια ποσοστά ανόδου, αλλά και σε επιλεγμένα blue chips του FTSE 25 αλλά και σε κάποια χαρτιά της μεσαίας βαθμίδας.

 

Τελικά, ο γενικός δείκτης που σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης συντηρήθηκε στην περιοχή των 625 μονάδων και άνω, έκλεισε στο υψηλό ημέρας  με κέρδη 3,15% στις 629,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 196 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 290 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 3,94% σημείωσε και ο FTSE 25, στις 177,1 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «άλμα» 6,72% στις 54,78 μονάδες.

 

Σημειώνεται ότι ALPHA BANK και ΕΘΝΙΚΗ βρέθηκαν άνω των τιμών στις οποίες υλοποιήθηκαν οι τελευταίες ΑΜΚ ενώ EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι «μια ανάσα» από αυτές, όπως στο «όριο να κλείσει την ψαλίδα» των απωλειών μέσα στο 2016 είναι και ο γενικός δείκτης (γύρισε τη χρονιά στις 631 μονάδες).

Η ALPHA BANK ενισχύθηκε 5,99%, η ΕΘΝΙΚΗ κέρδισε 3,74%, η EUROBANK σημείωσε άνοδο 13,6% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ +4,36%. Άλλαξαν χέρια σχεδόν 138 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ και περί τα 77 εκατ. κομμάτια στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 

Κέρδη 2,37% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με +0,57% έκλεισε ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ ενισχύθηκε 6,01% και η Coca Cola HBC στήριξε με +3,52%.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα blue chips όπου ξεχώρισαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, AEGEAN AIRLINES, ΕΧΑΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, LAMDA, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.λπ.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΜΕΤΚΑ, GRIVALIA.  

 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η υπόσχεση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να προσφέρουν στην Ελλάδα κάποια ελάφρυνση του χρέους ήταν αυτή που ανέβασε τόσο έντονα τους ρυθμούς στην αγορά, καθώς οι επενδυτές σε έναν βαθμό πόνταραν σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης. Η προσφορά φαίνεται να είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους θεσμούς να επιμένουν ότι το deal πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

 

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, κάτι που τη διαφοροποίησε σε σχέση με τις τελευταίες, ήταν αυτό της αυξημένης κινητικότητας όπως αποτυπώθηκε σε συναλλαγές και τζίρο. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ενεργοποίησε αρκετούς ξένους traders και κυρίως αμερικανικά funds που «παίζουν» στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.