ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Περιμένοντας τους θεσμούς... (upd)

14:00 - 06 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Περιμένοντας τους θεσμούς... (upd)
Με το «βλέμμα» στη συνεδρίαση του Euroworking Group κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας όμως στη ζώνη μεταξύ 645-655 μονάδων. Οι επενδυτές αναμένουν μια θετική εξέλιξη, η οποία θα το απελευθερώσει την αγορά από το στενό εύρος τιμών που βρίσκεται τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι όποιες δηλώσεις γίνουν θα ορίσουν και το τι θα συμβεί στην συνέχεια με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή. Οι εκκρεμότητες, μέχρι στιγμής, δεν διαμορφώνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, πάντως σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση, αν δοθεί και σήμερα το «πράσινο φως» θα έρθει, μάλλον, προς τα τέλη Ιουνίου. Εκτός από την εκταμίευση, η προσοχή στρέφεται και στις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι και την επαναφορά του waiver, η οποία επίσης μετατίθεται για τα τέλη του μήνα.

 

Ο γενικός δείκτης, ο οποίος ήδη έχει «γράψει» και τα δύο πρόσημα, ενισχύεται 0,1% προς τις 648 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 25 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 χάνει 0,05%, προς τις 179 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 0,9%, στις 55,2 μονάδες. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς. 

 

Η ALPHA BANK ενισχύεται 0,8%, η ΕΘΝΙΚΗ κερδίζει 1%, η EUROBANK ενισχύεται 0,2% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κερδίζει 1,4%.

 

Ο ΟΠΑΠ κερδίζει 0,4%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 1%, η ΔΕΗ κερδίζει 0,6% και η Coca Cola HBC υποχωρεί 1%.

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪλ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, AEGEAN AIRLINES, ΟΛΠ.

Με απώλειες κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA.

 

Η αγορά αναμένει σήμερα και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο και θα σημάνει την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. Έτσι θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία από τα εθνικά κοινοβούλια και να δοθεί η δόση πιθανότατα στις 13 Ιουνίου.  Αμέσως μετά η ΕΚΤ σκοπεύει να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σημαντική ελάφρυνση των capital controls.

 

Έτσι λοιπόν ο Ιούνιος προμηνύεται «καυτός» μήνας, τόσο οικονομικά όσο και χρηματιστηριακά, με τις όποιες εξελίξεις να αποτυπώνονται στις τραπεζικές μετοχές και τα blue chips.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:01 - 06 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.