ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Κάτω από τις 640 μονάδες με πιέσεις στις τράπεζες

17:17 - 06 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Κάτω από τις 640 μονάδες με πιέσεις στις τράπεζες
Εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό τζίρο, επικράτησαν σήμερα στο ταμπλό, με τους παίκτες να τηρούν στάση αναμονής και τους traders να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις.

Το Χ.Α. κινήθηκε μέσα σε ένα εύρος περίπου 12-13 μονάδων, μεταξύ 641 (χαμηλό -1,16%) και 653 μονάδων (+0,68%), με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά και κυρίως μετά το μεσημέρι αργά, με τους πωλητές να κάνουν πιο εμφανή την παρουσία τους μετά τις τελευταίες διαρροές ότι μπορεί να μετατεθεί η απόφαση του EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

 

Τελικά, στις δημοπρασίες ο γενικός δείκτης έκλεισε ακόμα χαμηλότερα, με απώλειες 1,47%, στις 639,11 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 45,3 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 υποχώρησε 2,09%, στις 175,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε έδαφος κατά -4,26%, στις 52,39 μονάδες.

Πάντως, είχαν προηγηθεί οι τελευταίες ειδήσεις από την Κομισιόν που έκαναν λόγο για "πράσινο φως" της Κομισιόν, με θετική επί της αρχής η έκθεση συμμόρφωσης, με ευρωπαϊκές πηγές να σημειώνουν ότι ακόμα και αν δεν ολοκληρώνονταν σήμερα η διαδικασία, το θέμα θα κλείσει στο EwG της Πέμπτης.

 

Η ALPHA BANK υποχώρησε 5,39%, η ΕΘΝΙΚΗ έχασε 2,42%, η EUROBANK σημείωσε πτώση 4,37% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχασε έδαφος κατά -3,66%.

Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε 0,69%, ο ΟΤΕ έχασε 2,17%, η ΔΕΗ σημείωσε πτώση 2,99%, ενώ η Coca Cola HBC ενισχύθηκε κατά 0,75%.

Με απώλειες έκλεισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA, LAMDA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,  FOLLI FOLLIE.

Αμετάβλητες έκλεισαν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέδωσε στο EuroWorking Group θετική έκθεση συμμόρφωσης για την Ελλάδα, αλλά ορισμένα κρίσιμα ζητήματα έμεναν ακόμη ανοιχτά, δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση. Η τελευταία αυτή εξέλιξη χάλασε κάπως το κλίμα στο Χ.Α., με τους πωλητές να κυριαρχούν, χωρίς όμως να υπάρχουν όμως υπερβολές. 

 

Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά έχει προεξοφληθεί θετικά η έκβαση όσον αφορά στην έγκριση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, ακόμα και στο σενάριο μιας καθυστέρησης. Πλέον το ΧΑ είναι σε αναζήτηση του επόμενου καταλύτη, για να κινηθεί είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Βέβαια, η υποδόση των 7,5 δισ. αλλά και το waiver είναι οι καταλύτες για την χρηματιστηριακή αγορά όμως σε μεγάλο βαθμό είναι προεξοφλημένα νέα. Όταν συμφώνησε το Eurogroup όλοι αποτίμησαν ότι θα χορηγηθεί η δόση και όλοι γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει το υποτυπώδες waiver. 

 

Πάντως, το «ελληνικό πρόβλημα» έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις αγορές να εστιάζουν στη Fed και στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.