ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μικτή εικόνα στα blue chips, απώλειες στις τράπεζες

17:17 - 08 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Μικτή εικόνα στα blue chips, απώλειες στις τράπεζες
Με μεταβλητότητα, σε ένα εύρος 10-12 μονάδων, κινήθηκε σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που αρχικά προσπάθησε να «αγγίξει» τις 659 μονάδες (με +0,8%), αλλά σταδιακά, εν μέσω τραπεζικών πιέσεων, υποχώρησε έως και τις 647 μονάδες με -1%.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 652,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 76 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,34% σημείωσε ο FTSE 25, στις 180,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,76% στις 53,46 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK έκλεισε με απώλειες 0,84%, η ΕΘΝΙΚΗ υποχώρησε 4,76%, η EUROBANK έχασε 3,73% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με -3,55%. Σημειώνεται ότι στα τραπεζικά χαρτιά παρατηρήθηκε μεταβλητότητα, κυρίως όμως σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές να γράφουν αρχικά κέρδη έως 1,5% με 3% αλλά και πτώση από 4% έως 6%.

 

Ο ΟΠΑΠ επίσης πέρασε και από τα δύο πρόσημα, κλείνοντας με πτώση 0,27%. Ο ΟΤΕ έκλεισε αμετάβλητος, η ΔΕΗ έχασε 2,69%, ενώ η Coca Cola HBC έκλεισε με άνοδο 3,87%.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA.

Με πτώση έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, LAMDA.

Αμετάβλητες έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, AEGEAN AIRLINES.

 

Η σχετική βεβαιότητα της αγοράς πως πλέον η έγκριση των 7,5 δισ. ευρώ περνά, όπως φαίνεται, από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, σε συνδυασμό με το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδήγησε αρκετούς σε «κλείδωμα» μέρους των θέσεών τους, από τα υψηλά επίπεδα 7 μηνών που σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης. Άλλωστε, οι traders σημειώνουν ότι η περιοχή των 660-665 «δικαιολογεί» μια αυξημένη δράση των εμπλεκόμενων, με τους short να εστιάζουν σε αυτά τα νούμερα.

 

Συναλλαγές και τζίρος παρέμειναν σήμερα σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, ενώ επιτεύχθηκε από τεχνικής πλευράς το σημερινό ζητούμενο, ήτοι η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ειδικότερα δε για τον Γ.Δ. το επίπεδο των 648-646 μονάδων σε «κλείσιμο».

 

Ο αναιμικός ημερήσιος τζίρος δεν επιτρέπει την πλαγιοανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη καθώς τα επίπεδα αντιστάσεων μοιάζουν «δύσκολο» να κατοχυρωθούν, ενώ οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες την ώρα που  η  πραγματική οικονομία έχει επηρεαστεί από το συντηρούμενο υφεσιακό περιβάλλον υπό την επίδραση των πρόσθετων  φορολογικών επιβαρύνσεων. 
 
Έτσι, μέχρι να εμφανιστούν οι νέοι καταλύτες, η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω μεταβλητότητας, είναι ένα πιθανό σενάριο.

 Στο Eurogroup 16 Ιουνίου θα εγκριθεί η υποδόση των 7,5 δισ. για να εκταμιευθεί στις 22 ή 23 Ιουνίου ή το αργότερο έως τις 27 Ιουνίου ενώ το waiver θα δοθεί στις 22 Ιουνίου. Αυτά τα νέα έχουν σχεδόν προεξοφληθεί από την αγορά και ο καταλύτης είναι το δημοψήφισμα στην Βρετανία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.