ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Έχασε» τη στήριξη των 580 μονάδων με -3%

17:17 - 15 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Έχασε» τη στήριξη των 580 μονάδων με -3%
Μπορεί το Χ.Α. να ξεκίνησε με άνοδο σχεδόν 1% «φλερτάροντας» και πάλι με τις 600 μονάδες, ωστόσο, σταδιακά η επιφυλακτικότητα, η νευρικότητα και… οι πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα από το μεσημέρι και μετά η αγορά να γυρίσει στο «κόκκινο» και πάλι προς την κρίσιμη στήριξη των 580 μονάδων (μετά 570 και 540-550) αλλά και χαμηλότερα αυτής.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,02%, στα χαμηλά ημέρας, στις 575,52 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 97 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 υποχώρησε 3,74% στις 154,78 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,86%, στις 41,9 μονάδες, αν και νωρίτερα σημείωνε άνοδο σχεδόν 4%.

Η αγορά μετά την τριήμερη πτώση προσπάθησε στην έναρξη της διαπραγμάτευσης να κινηθεί ανοδικά αλλά η τεχνικής υφής αντίδραση απέτυχε. 
Οι τράπεζες και οι μετοχές του FTSE 25 μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανόδου βρέθηκαν απώλειες και λόγω των διάχυτων ανησυχιών για το Brexit. 

 

Η ALPHA BANK υποχώρησε 6,5%, η ΕΘΝΙΚΗ έχασε 2,16%, η EUROBANK σημείωσε πτώση 3,7% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχώρησε 5,26%. Νωρίτερα τα χαρτιά έγραφαν κέρδη από 3% έως 5%.

Πάντως, σήμερα η πτώση δεν ήταν τόσο, ή έστω μόνο, τραπεζοκεντρική καθώς το σύνολο σχεδόν των blue chips έχασε έδαφος, κάποια εκ των οποίων πιέστηκαν σημαντικά, αν και αρχικά μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ. σημείωναν άνοδο έως 3%.

 

Βέβαια, ο τζίρος δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, πλην όμως οι εν δυνάμει αγοραστές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και αποστασιοποιημένοι, την ώρα που στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης συνεχιζόταν η προσπάθεια αντίδρασης, μετά το 5νθήμερο πτωτικό σερί.  

Τελικά, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 1,93%, ο ΟΤΕ υποχώρησε 5,45%, η ΔΕΗ έχασε 3,38% και η Coca Cola HBC σημείωσε πτώση 2,05%.

 

Στο «κόκκινο» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση όλοι οι τίτλοι του FTSE 25 με τις ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUMBO, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, LAMDA, Viohlaco να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση (πάνω από 2,5%  έως και 7%).

Διασώθηκαν οι ΕΥΔΑΠ με άνοδο 0,35% και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που έκλεισε αμετάβλητη.

 

Φαίνεται ότι με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, οι traders «έχασαν» την ισχύ ενός σημαντικού κινήτρου και του δέλεαρ προεξόφλησης, με το επόμενο να συμπίπτει με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου (ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver στις 22 Ιουνίου).

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην έκθεση της ΤτΕ, καθοριστικό για τον τραπεζικό κλάδο και την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας είναι η διαχείριση των "κόκκινων δανείων", ενώ λίγη ώρα αργότερα η Goldman Sachs αναφέρθηκε σε ανάλυσή της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

 

Και αυτά, την ώρα που πληθαίνουν τα σήματα που δείχνουν ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να "αντέξει" το βαρύ φορολογικό πακέτο που εισήγαγε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

 

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για τις τεράστιες προκλήσεις που θέτουν παράγοντες, όπως το χάσμα ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ δανείων και καταθέσεων και η εξάρτηση ύψους 100 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) ύψους 85 δισ. ευρώ και τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) ύψους 116 δισ. ευρώ, τις προβλέψεις ύψους 58 δισ. ευρώ έναντι επισφαλών δανείων που απορροφούν πολύτιμους φόρους από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αποπληρωμή υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος και το ΤΧΣ.
 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.