ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Με τραπεζικές πιέσεις κινδυνεύουν οι 560 μονάδες(upd)

11:25 - 02 Αυγ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Με τραπεζικές πιέσεις κινδυνεύουν οι 560 μονάδες(upd)
Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τις σημαντικότερες πιέσεις, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες σημειώνεται νέο τραπεζικό sell-off. Οι τράπεζες στην Ευρώπη ειδικά η Ιταλική Unicredit, η Γερμανική Commerzbank, η ιταλική Monte Dei Paschi και η Ιρλανδική Allied Irish Bank δέχονται ισχυρές πιέσεις παρασύροντας σε πτώση όλο τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 2,25% στις 555,8 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ, με όγκο 21 εκατ. τεμαχίων.

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει έντονα αρνητικά μετά και τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις, με πτώση 5,75% ενώ ο FTSE 25 χάνει 2,8%.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 6,8%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 4,8%, η EUROBANK σημειώνει πτώση 4,7% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι στο -4,8%.

 

Πτωτική είναι η εικόνα και στα blue chips. Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 1,4%, ο ΟΤΕ χάνει 0,8%, η ΔΕΗ υποχωρεί 1% ενώ η Coca Cola HBC πιέζεται κατά -2,25%.

 

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ (-3,5%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-2%), ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,2%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI FOLLIE (-5%), ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ (-2,9%), VIOHALCO, LAMDA (-2,7%).

 

Θετικά έχουν γυρίσει οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, JUMBO, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

 

Παρόλο που οι ελληνικές είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, διαθέτουν υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κεφάλαια από τον αναβαλλόμενο φόρο. Κι όλα αυτά σε μια οικονομία, η οποία διψά για ρευστότητα και επενδύσεις. Σε περιβάλλον υψηλών φόρων όμως οι επενδυτές δεν μπορούν να έλθουν κι έτσι τα δάνεια τίθενται σε κίνδυνο.

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν για δεύτερη μέρα, μετά τα αποτελέσματα των stress tests την Παρασκευή, που αν και δεν απογοήτευσαν τους επενδυτές, εντούτοις προκάλεσαν ανησυχίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αναπόφευκτο ήταν οι ελληνικές τράπεζες να επηρεαστούν.

 

Για το Γενικό Δείκτη, κλειδί παραμένει η συγκράτηση των 560 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική διάσπασή τους θα οδηγήσει στη ζώνη των 545-550 μονάδων.  Κατά τα άλλα, το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η προσέγγιση του επιπέδου των 580 μονάδων και, και στη συνέχεια το βλέμμα θα στραφεί προς τις 600 μονάδες.

 

Το τοπικό υψηλό των 1.548 μονάδων για τον FTSE 25 ίσως να σήμαινε και τη λύση σχηματισμού συσσώρευσης στα επίπεδα του 25άρη. Ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.550 ξαναβάζει τους long μέσα στο παιχνίδι, στην πιθανότητα απώλειας των 1.490 δίνει επιπλέον «όπλα» στους short για τη συνέχεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 02 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.