ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ασκήσεις ισορροπίας μετά το sell off (upd)

13:56 - 03 Αυγ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ασκήσεις ισορροπίας μετά το sell off (upd)
Με σχετική νευρικότητα και με ορατή την, όχι και ιδιαίτερα ισχυρή για την ώρα, προσπάθεια των τραπεζικών μετοχών να «πατήσουν» στην χτεσινή αναβάθμιση από την S&P και νε ξεπεράσουν το «σοκ» από το μπαράζ sell off που υπέστησαν, κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Με τον συνήθη περιορισμένο τζίρο ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιείται πέριξ των 550-555 μονάδων, ωστόσο η νευρικότητα αναμένεται να παραμείνει έντονη καθώς οι ανησυχίες γύρω από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο παραμένουν, ενώ προβληματισμούς δημιουργεί η επιμονή της εγχώριας συναλλακτικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης, που έχει «γράψει» και τα δύο πρόσημα σε ένα πολύ σφιχτό εύρος τιμών 4-5 μονάδων (από -0,12% έως +0,66%), προς το παρόν κινείται οριακά, με διακυμάνσεις, γύρω από το χτεσινό κλείσιμο περίπου στις 551-552 μονάδες, στις 553,6 μονάδες, με τον FTSE 25 να κερδίζει 0,05% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,5% αν και νωρίτερα ενισχύονταν 3,1%. Ο τζίρος ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 33 εκατ. τεμάχια.

 

Η ALPHA BANK κερδίζει 0,6% η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύεται 1,2%, η EUROBANK σημειώνει πτώση 1,4% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι στο +0,9%.

 

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 0,7%, ο ΟΤΕ κερδίζει 0,5%, η ΔΕΗ κερδίζει 2,2% και η Coca Cola HBC υποχωρεί 0,45%.

Ανοδικά κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ, AEGEAN AIRLINES, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, GRIVALIA.

Πτωτικά κινούνται οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΧΑΕ, VIOHALCO, LAMDA.

Αμετάβλητες είναι οι ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνέχεια τη στήριξη των 556 μονάδων προκειμένου να αποφευχθεί νέα πτωτική επιτάχυνση. Αδυναμία διακράτησης των επιπέδων αυτών θα οδηγήσει χαμηλότερα, στα επίπεδα των 520 μονάδων. 

 

Μετά τον τελευταίο «γύρο ξεπουλήματος», εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν στα ξένα χρηματιστήρια, και συνακόλουθα στο Χ.Α., θα μπορούσε να εκδηλωθεί μία έστω τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση στην πτωτική κίνηση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες.

 

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για μία ανοδική διόρθωση θεωρείται η επαναφορά του τραπεζικού δείκτη από τις 624 προς τις 654 μονάδες το αργότερο μέχρι την αυριανή συνεδρίαση. Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεδομένης της αποκαρδιωτικής εικόνας του κλάδου στο Χ.Α. και πανευρωπαϊκά είναι ένα ερώτημα στο οποίο οι «αγορές» δεν απαντούν εκ των προτέρων.

 

Σε γενικές γραμμές, επανήλθε η ομαλότητα στις ευρωπαϊκές αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το διήμερο τραπεζικό sell off, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει τις 550 μονάδες. Στην Ευρώπη τα θετικά αποτελέσματα από τις τράπεζες δίνουν ανοδική ώθηση και μένει να φανεί αν αυτή θα επηρεάσει και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

 

Στην Ελλάδα, «καύσιμο» για την άνοδο αποτελεί η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Standard & Poor's, με «σταθερές» προοπτικές. Σε άλλες περιόδους μια αναβάθμιση θα προκαλούσε έκρηξη στο χρηματιστήριο. Σήμερα η άνοδος στην Αθήνα είναι λελογισμένη και σταδιακή.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 03 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.