ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τράπεζες vs Blue Chips

17:20 - 25 Αυγ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Τράπεζες vs Blue Chips
Η επιφυλακτικότητα, σε συνδυασμό με τους με ισχνούς όγκους και την επιμέρους πτώση δεικτοβαρών τίτλων συνέθεσαν το σημερινό σκηνικό στο στάσιμο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αδυνατεί να αντιδράσει προς τις 570 και άνω μονάδες και για την ώρα απλά... καταφέρνει να διατηρήσει τα επίπεδα των 560 μονάδων.

Επί της ουσίας, στο ταμπλό παρατηρήθηκε trading στα τρέχοντα επίπεδα, με την αγορά να αδυνατεί να «δει» κάποιον σοβαρό καταλύτη που να μπορέσει να προσελκύσει τα ανενεργά κεφάλαια και να το βοηθήσει να εξέλθει της επί διμήνου στασιμότητας.

 

Ο γενικός δείκτης, που έχει «γράψει» και τα δύο πρόσημα σε ένα στενό εύρος 4-5 μονάδων (από +0,1% έως -0,6%) έκλεισε με πτώση 0,37%, στις 565,83 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 22,3  εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE 25 με -0,28% έκλεισε στις 1.511,43 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,06% γύρισε προς τις 650,91 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK έκλεισε με άνοδο 1,23%, η ΕΘΝΙΚΗ σημείωσε κέρδη 1,05%, η EUROBANK ενισχύθηκε 0,89% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κέρδισε 0,75%.

 

Ο ΟΠΑΠ υποχώρησε 0,14%, ο ΟΤΕ έχασε 0,93%, η ΔΕΗ έμεινε τελικά αμετάβλητη και η Coca Cola HBC έχασε 0,81%.

Πτωτικά έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, AEGEAN AIRLINES, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΧΑΕ, GRIVALIA, LAMDA, VIOHALCO.

Αμετάβλητη έκλεισε η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

 

Η ελληνική αγορά έχει συμπληρώσει δεκάδες συνεχόμενες συνεδριάσεις, στις οποίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μεταξύ των 551 και 576 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά την εμφάνιση προσυμφωνημένων συναλλαγών, αρκετά υψηλότερης αξίας. Το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει ότι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων ενδιαφέρονται για τον σχηματισμό θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα ή για διατήρηση συγκεκριμένων ορίων.

 

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Αθηνών - δανειστών θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα βαρύνουν ανάλογα και στο Χ.Α., είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως από Δευτέρα το ΧΑ σταδιακά θα κινηθεί στον ρυθμό των όσων θα διαδραματίζονται σε αυτό το μέτωπο. Εύλογα μία απρόσκοπτη και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες εξέλιξη θα μετρούσε θετικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

 

Σημειώνεται ότι ρόλο παίζουν και οι τυχόν κινήσεις από το rebalancing του Euro Stoxx 600 που θα επηρεάσει ALPHA BANKEUROBANK και ΟΤΕ. 


Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι στην Ελλάδα δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί, εξέλιξη που σίγουρα είναι αρνητική η αγορά και η οικονομία είναι καθηλωμένες και βουλιάζουν στον βάλτο.  


Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και γίνονται προσπάθειες για να απορροφηθούν τις πωλήσεις, οι συνεχείς αρνητικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία κάμπτουν τους λιγοστούς αισιόδοξους traders.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Citigroup, η δεύτερη αξιολόγηση θα επαναφέρει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για Grexit. Οι αναλυτές της τονίζουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά - "θρίλερ" για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

 

Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 560 και 547 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 571 και 577 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE/25 εντοπίζονται στις 1.475 και 1.448 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 1.536 και 1.560 μονάδες. Οι στηρίξεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 613 και 585 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 653 και 678 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.