ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XA: "Κλειστό" λόγω... εορτών

19:28 - 23 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
XA: "Κλειστό" λόγω... εορτών
Με χαμηλές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα, και με έναν… άκρως «γιορτινό» τζίρο που μετά βίας ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 630 μονάδες, παρότι νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα, με Alpha Bank και Jumbo να αποτελούν τα βασικά στηρίγματα της πτωτικής κατά τ’ άλλα συνεδρίασης. Μάλιστα η τελευταία έρχεται ήδη από ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί, με τη μετοχή της να «σκαρφαλώνει» πλέον πάνω από τα 15 ευρώ.

Δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πάνω στο θέμα του… ανύπαρκτου τζίρου, καθώς εν μέσω γιορτών η πλειοψηφία των επενδυτών έτσι κι αλλιώς απέχει, πόσο μάλλον από μια αγορά όπως η ελληνική που μαστίζεται από αβεβαιότητα και μεταβλητότητα γενικότερα, γεγονός που καθιστά σχεδόν «απαγορευτικά» τα όποια ρίσκα σε μία τέτοια πέριοδο. Άλλωστε οι περισσότεροι traders, εγχώριοι και μη, προβαίνουν κυρίως σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίου εν όψει του νέου έτους, με τους short-sellers-πωλητές να μην πιέζουν υπερβολικά πολύ καθώς επιθυμούν σχετικά υψηλές τιμές στο επόμενο διάστημα, ενώ και οι αγοραστές από την άλλη επιλέγουν –ορθώς- μια στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από το μέτωπο της αξιολόγησης.

Άλλωστε, το θρίλερ της επιστολής που αναμένει ο ESM από την ελληνική κυβέρνηση για τον καθορισμό των λεπτομερειών των παροχών συνεχίζεται, με τους Έλληνες αξιωματούχους να επεξεργάζονται το κείμενο που θα αποστείλουν. Έτσι, εκτός απροόπτου, δεν αποκλείεται να δούμε την αξιολόγηση να τραβά επί μακρόν, εξέλιξη που καθόλου δεν θα ευνοήσει την αγορά, η οποία αυτό που επιθυμεί είναι ο τερματισμός της αβεβαιότητας και η δρομολόγηση δύο θετικών εξελίξεων: την ένταξη της Ελλάδος στο QE και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό προφανώς είδε το τελευταίο διάστημα και η αγορά, με την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων να έκανε κινήσεις αναδίπλωσης, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι εναπομείνασες συνεδριάσεις δεν θα προσφέρουν κάτι παραπάνω στην τεχνική εικόνα της αγοράς, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη συναλλακτική δραστηριότητα.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 630,28 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 632,54 μονάδων (+0,11%) και 624,24 μον. (-1,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 21,82 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,03%, στις 1.695,26 μονάδες, ενώ στο -0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 750,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 801,64 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,46%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,73%%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,93%.

Στο ταμπλό τώρα, τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στάθηκαν το "βαρίδι" του γενικού δείκτη, καθώς οι Πειραιώς, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες υψηλότερες του 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Eurobank, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.  Στον αντίποδα, η Jumbo συνεχίζει την αναρρίχησή της, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 3,56%, η Σαράντης έκλεισε στο +2,61%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Grivalia και Alpha Bank, με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει από το ενδοσυνεδριακό -2,17%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Follie, Aegean και ΕΕΕ.

Γ.Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:18 - 23 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.