ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XA: Δυναμικό ξεκίνημα μετά το "δώρο" Ντάισελμπλουμ

12:02 - 27 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
XA: Δυναμικό ξεκίνημα μετά το "δώρο" Ντάισελμπλουμ
Με εορταστική διάθεση και αρκετή αισιοδοξία επέστρεψαν οι επενδυτές από το τριήμερο των Χριστουγέννων, δίνοντας ώθηση πάνω από 2% στο Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα της τελευταίας εβδομάδας του 2016, που θα κρίνει και… τι «ταμείο» έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό το έτος. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το "οκ" Ντάισελμπλουμ την παραμονή των Χριστουγέννων για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές, με τους long να επωφελούνται περισσότερο από την αναμονή για την αξιολόγηση, με το κλίμα από μεριάς Ευρωπαίων να είναι… μάλλον φιλικό. Σε ρόλο οδηγού οι τράπεζες που κυριαρχούν στο ταμπλό, καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, με τη συναλλακτικότητα να παραμένει πάντως «γιορτινή».  Ωστόσο υπήρξε μια σχετική «έκρηξη» -για τα δεδομένα των ημερών- του τζίρου κατά το πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης, γεγονός που μαρτυρά πως υπάρχουν ακόμα μερικοί traders «εκεί έξω» που πραγματοποιούν έστω και μικροδιορθώσεις του χαρτοφυλακίου τους πριν μας αφήσει το –γεμάτο συγκινήσεις- 2016.

Με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δίνει το «σύνθημα» (νωρίτερα έδωσε το «οκ» για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ο Γενικός Δείκτης ενίσχυεται πάνω από 2% αυτήν την ώρα στις 643 μονάδες, ενώ στο «τιμόνι» βρίσκονται οι τράπεζες που καταγράφουν κέρδη πάνω από 6,50%, με πρώτη την Πειραιώς. Η συναλλακτικότητα κινείται ασφαλώς σε «γιορτινά» επίπεδα, ενώ θετικό είναι το κλίμα στις υπόλοιπες αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν κέρδη αυτήν την ώρα.

Στο ταμπλό τώρα, η "4άδα" των τραπεζών ξεχωρίζει σήμερα στην ανοδική κίνηση, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 7,69%, την Eurobank να είναι στο +6,23%, η Εθνική σημειώνει κέρδη 6,01%, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται στο +3,76%. Κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Folli Follie. Ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Λάμδα και Aegean, ενώ ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ και Τιτάν δεν έχουν ακόμη πρόσημο. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και ΟΛΠ.

Στα υπόλοιπα χρηματιστηριακά νέα, η BofA πρόσφατα αναβάθμισε τις συστάσεις για τις μετοχές των Alpha και ΕΤΕσε "ουδέτερη" και διατήρησε τη σύσταση "υπεραπόδοση" για Πειραιώς και Eurobank. Ο οίκος δίνει νέα τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,27 ευρώ, για την Εθνική στα 0,27 ευρώ, στα 0,22 ευρώ για την Πειραιώς και για τη Eurobank στα 0,70 ευρώ. Παράλληλα, η Eurobank Equities εμφανίζεται θετική για τον τραπεζικό κλάδο την νέα χρονιά, καθώς αναμένει η κερδοφορία να βελτιωθεί το 2017, λόγω του χαμηλότερου κόστους πιστωτικού κινδύνου και της περιορισμένης βελτίωσης των βασικών εσόδων και των λειτουργικών εξόδων.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, η χρονιά που φεύγει, παρά την μεταβλητότητα, αποδείχθηκε εξαιρετική μια σειρά μετοχών που κλείνουν το έτος με αποδόσεις άνω του 20%. Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Fourlis, Άνεμος, Τιτάν αποτέλεσαν εξαιρετικές επιλογές για όσους επενδυτές τις επέλεξαν και διατήρησαν θέσεις σε αυτές κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που ανά διαστήματα διαμορφώθηκαν στο ταμπλό.

Από εκεί και πέρα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες ήδη αξιολογούν τις προοπτικές του ΧΑ για το 2017. H Eurobank Equities σε έκθεσή της (GREEK EQUITY STRATEGY -  Looking ahead) εκτιμά ότι το 2017 θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του ρίσκου χώρας, κάτι που σε συνδυασμό με ενδεχόμενη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ θα λειτουργήσουν ως υποστηρικτικό υπόβαθρο για τις ελληνικές μετοχές, δεδομένου ότι και η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει ανάπτυξη.

Γ.Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 27 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.