ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κλίμα σταθεροποίησης το Χρηματιστήριο

15:55 - 27 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Σε κλίμα σταθεροποίησης το Χρηματιστήριο
«Κατέβασε ταχύτητα» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές το τελευταίο δύωρο να επιδίδονται σε συντήρηση δυνάμεων, έχοντας ολοκληρώσει τις «διορθωτικές» κινήσεις τους μετά και τα καλά νέα από μεριάς Ντάισελμπλουμ, ο οποίος «ξεπάγωσε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Οι αγοραστές εξακολουθούν να κρατούν τα «ηνία», με τους long να επωφελούνται περισσότερο από την αναμονή έως ότου υπάρξουν νεώτερα από το μέτωπο της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση παραμένει το «καύσιμο» της αγοράς, δίνοντας κάποιο «νόημα» στις κατά τα’ άλλα τεχνικού ενδιαφέροντος τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, με την επιστολή του Τσακαλώτου και παράλληλα το ξεπάγωμα των μέτρων για το χρέος να δίνουν μία πρώτη ανάσα μιας και ανοίγουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και μαζί και η ελπίδα για λύση μέσα στον Ιανουάριο. Βέβαια η υπερβολική αναμονή μόνο καλό δεν κάνει στην αγορά, που παραμένει ευάλωτη από την πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα που προκαλούν οι καθυστερήσεις. 

 

Πάντως, παρότι οι τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιούνται με πολλές «απουσίες» και με άκρως «γιορτινή» συναλλακτικότητα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά το πρόσημο με το οποίο θα κλείσει το έτος ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος απέχει μόλις -0,17% από την αρχή του έτους. Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση δε… σώζονται βέβαια καθώς οι απώλειες είναι υπερβολικά μεγάλες (κοντά στο 30% για τις τράπεζες). 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,37% στις 638,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.721,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,42 στις 837,06 μονάδες. 

 

Στο ταμπλό τώρα, η "4άδα" των τραπεζών ξεχωρίζει σήμερα στην ανοδική κίνηση, με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 5,64%, την Eurobank να είναι στο +5,90%, η Εθνική σημειώνει κέρδη 5,15%, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται στο +3,23%. Κέρδη 2,40% και 2,01% σημειώνουν οι Βιοχαλκο και η Folli Follie, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΕΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Aegean, Grivalia, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Σαράντης. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν ελαφρώς το 1,4%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Λάμδα, Μυτιληναίος και Jumbo.

 

Γ. Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 27 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.