ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αποκλεισμένο" το Χρηματιστήριο

18:24 - 29 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
"Αποκλεισμένο" το Χρηματιστήριο
Στα λευκά «ντύθηκε» η Ελλάδα σήμερα, ωστόσο μόνο το Χρηματιστήριο… δεν είδε «άσπρη» μέρα. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε τελικά να ξαναβρεθεί στα υψηλά έτους, παρ’ όλα αυτά διατηρήθηκε στα επίπεδα των 635 μονάδων, που ήταν και το βασικό ζητούμενο προκειμένου να μην κινδυνέψει να κλείσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πτώση.

Αρνητικό ρεκόρ έκανε ο τζίρος σήμερα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη εφόσον μιλάμε για την προτελευταία συνεδρίαση του έτους, όπου οι λιγοστοί εναπομείναντες επενδυτές προβαίνουν σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων, με τους μεν πωλητές-short sellers να προτιμούν μια θετική αποτίμηση στις μετοχές τους με το νέο έτος και τους δε αγοραστές να μην προχωρούν ασφαλώς σε ρίσκα εν όψει της αξιολόγησης. 

 

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν χθες ότι αξιολογήθηκε θετικά η επιστολή του κου Τσακαλώτου από τον επικεφαλή του Eurogroup, κο Dijssebloem  και τον επικεφαλής του ESM κο Regling. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι η συνεδρίαση του  EFSF και ESM, τον Ιανουάριο προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.   

Ο Υπουργός Επικρατείας κος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι το επόμενο έτος να χορηγήσει εφάπαξ πληρωμή σε συνταξιουχους με χαμηλό εισόδημα, αν υπάρχει πλεόνασμα.  

Κατά τα’ άλλα η ειδησεογραφία δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στην αγορά, καθώς από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν έχει να προσθέσει κάτι σημαντικό όσο συνεχίζεται ο έλεγχος των ελληνικών δημοσιονομικών από τους δανειστές.  

 

Το βασικό ζητούμενο σήμερα ήταν να κρατηθεί στα επίπεδα των 635 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, καθώς μια πτώση προς τις 631 μονάδες πιθανόν να σήμαινε αρνητικό κλείσιμο έτους για τρίτη συνεχόμενη φορά (το 2015 ο ΓΔ έκλεισε στις 631 μονάδες). Αυτό δε συνέβη, και όπως όλα δείχνουν, η ελληνική αγορά είναι τόσο «αδιάφορη» αυτή τη στιγμή που μια τέτοια πτώση είναι ακόμη και τεχνικά σχεδόν αδύνατη. Έτσι λοιπόν, ο γενικός αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση σε μια κατά τα’ άλλα επεισοδιακή χρονιά. 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 636,67 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 631,56 μονάδων (-0,66%) και 637,49 μον. (+0,28%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,72 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 31,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 346 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,42%, στις 1.717,52 μονάδες, ενώ στο +0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 748,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 814,10 μονάδες. 

 

Στο ταμπλό τώρα, τρεις μετοχές του FTSE 25 κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%, οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, ενώ άνω του +1% κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Σαράντης, Μυτιληναίος και Τιτάν. Περιορισμένη ήταν η άνοδος στις Aegean, Βιοχαλκο, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Εθνική, ΟΛΠ, ΕΕΕ και Folli Follie.  Στον αντίποδα, ΔΕΗ, Motor Oil και Grivalia δέχτηκαν πιέσεις, καταγράφοντας πτώση άνω του 1%, ενώ οι Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Eurobank κατάφεραν να συντηρήσουν κάτω του 1% τις απώλειες τους. Οι δύο τελευταίες, καθώς και οι Εθνική και Πειραιώς, διακίνησαν πάνω από το 40% του συμερινού όγκου.  

 

Στα νέα του Χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε τρεις προτεραιότητες για το 2017.

  • Δημιουργία τριών νέων κατηγοριών μετοχών με βάση την εμπορική δραστηριότητα.
  • Συνεργασία με ΛΑΓΗΕ προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας και ρύπων.
  • Την αλλαγή του νομικού πλαισίου της αγοράς για τα διαπραγματευσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Γιάννης Τσιρογιάννης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:12 - 29 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.