ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τις 640 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο

16:07 - 30 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Πάνω από τις 640 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο
Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο αυτήν την ώρα, που όπως όλα δείχνουν δε θα παραδώσει… καμένη γη στο νέο έτος. Ο γενικός Δείκτης αυτήν την ώρα καταγράφει κέρδη πάνω από 1% στις 643 μονάδες, με την Alpha Bank σε ρόλο «οδηγού».

Η σημερινή συνεδρίαση είναι κυρίως διαδικαστικού-τεχνικού χαρακτήρα, με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο επόμενο έτος, οπότε και η ελληνική αγορά περιμένει «καλά» νέα.  Και αυτά δεν είναι άλλα από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η βελτίωση των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που συνεπάγεται η ομαλή συνεργασία της Ελλάδος με τους δανειστές.  

 

Ο τζίρος κινείται όπως ήταν αναμενόμενο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών να μοιράζεται σε τράπεζες και blue chips. Ειδησεογραφία φυσικά δεν υπάρχει, καθώς νεότερα από το μέτωπο της αξιολόγησης αναμένονται με το «καλό» από την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα υπάρξει σημαντική συναλλακτική κινητικότητα. Οι εναπομείναντες επενδυτές προχωρούν σε διορθώσεις χαρτοφυλακίων, μετά από μια χρονιά που μπορεί να ήταν άκρως επεισοδιακή, ωστόσο παρατηρήθηκε κάποιου βαθμού σταθεροποίηση.  

 

Μάλιστα, και παρά τις μεγάλες τραπεζικές απώλειες (άλλωστε το 2016 υπήρξε τραπεζοκεντρική χρονιά) το έτος προσέφερε αρκετές ευκαιρίες αποκομιδής κερδών στην πλειονότητα των τίτλων του. Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αποδόσεις ήλθαν από ορισμένες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και του λιανικού εμπορίου, με την αγορά να επιβραβεύει τις προνοητικές και αποτελεσματικές διοικήσεις μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.  

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,86% στις 642,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.732,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,59% στις 827,01 μονάδες. 

 

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχει αναλάβει τα ηνία της ανόδου, σημειώνοντας κέρδη 2,75%, ενώ άνω του +1% κινούνται οι Grivalia, Jumbo, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Εθνική, ΕΕΕ και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Folli Follie,  Aegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.  

Στον αντίποδα, η Λάμδα παραμένει στο -1,05%, ενώ μικρές είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα. 

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.