ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με κέρδη αποχαιρετά τη χρονιά το Χρηματιστήριο

19:05 - 30 Δεκ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Με κέρδη αποχαιρετά τη χρονιά το Χρηματιστήριο
Ανοδικά κινήθηκε στην εκπνοή του έτους ο Γενικός Δείκτης, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να «πιάσει» ή έστω να προσεγγίσει τα υψηλά έτους. Ας μην είμαστε… «αχάριστοι» όμως καθώς έκλεισε με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση, τερματίζοντας πτωτικό σερί δύο χρόνων. Άλλωστε επρόκειτο αν μη τι άλλο για μία πολύ δύσκολη και επεισοδιακή χρονιά. Πλέον η αγορά «βλέπει» με αισιοδοξία την «επόμενη μέρα» εν όψει αξιολόγησης, η οποία θα είναι και ο ρυθμιστής της τάσης για το επόμενο διάστημα.

Η συναλλακτικότητα σήμερα υπήρξε όπως ήταν αναμενόμενο υποτονική, ωστόσο ο τζίρος ήταν ελαφρά «τσιμπημένος» σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με αρκετούς επενδυτές να κάνουν επανεμφάνιση κυρίως στα βαριά τραπεζικά χαρτιά, τα οποία και συγκέντρωσαν την πλειοψηφία του όγκου συναλλαγών. 

Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Οι επιφυλάξεις, η αναμονή, οι ανησυχίες για τις μνημονιακές δόσεις προκάλεσαν μεγάλη μεταβλητότητα, ανακόπτωντας την ανοδική πορεία πολλών μετοχών. Υπήρχαν ωστόσο κάποιες που ξεχώρισαν, καθώς ακόμα και εν μέσω χαμηλής ζήτησης στην αγορά και αυξημένηες φορολογίας, εταιρείες όπως Motor oil, Jumbo, Πλαστικά Θράκης πέτυχαν ιστορικά υψηλά καθαρά κέρδη  λόγω της επιτυχούς αλλαγής του επιχειρηµατικού τους µοντέλου, των πειθαρχηµένων εξόδων ή αναδιαρθρώσεων που πλέον έχουν αποδώσει. Έτσι, παρότι ο Γενικός Δείκτης δεν έπιασε υψηλά έτους, οι μετοχές ήταν μια διαφορετική ιστορία. Συμπερασματικά το 2016 ήταν μια χρονιά «μετοχών» κι όχι δεικτών. 

 

Όσον αφορά την ατζέντα του 2017, αναμένονται οι τέσσερις εκλογικές αναµετρήσεις για την ανάδειξη νέων πολιτικών ηγεσιών σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερµανία, οι οποίες δεσπόζουν σαν κυρίαρχα θέµατα στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η προεδρία Trump στην Αµερική αναµένεται να δώσει νέες κατευθυντήριες γραµµές στο οικονοµικό και γεωπολιτικό πεδίο της άσκησης της πολιτικής. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνεκτιµηθούν οι εκκρεµότητες ανακεφαλαιοποίησης κυρίως για τις Ιταλικές τράπεζες, η ενεργοποίηση της συνθήκης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε καθώς και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στην Αµερική.  

 

Στα δικά μας, η εκκρεµότητα της δεύτερης αξιολόγησης  παραµένει καθώς και οι ουρές των εξελίξεων που αφορούν τις εκθέσεις για την βιωσιµότητα του χρέους, τα βραχυπρόθεσµα µέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η ένταξη των ελληνικών οµολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και πιθανόν η δοκιµή µιας µικρής έκδοσης οµολόγων αποτελούν τους εγχώριους βασικούς καταλύτες. Παράλληλα εκκρεμεί η µείωση των µη εξυπηρετούµενων εκθέσεων, η οποία αποτελεί το βασικό θέµα στον τραπεζικό κλάδο όπως και η συνέχιση της προσπάθειας στο µέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ∆ΕΣΦΑ, Α∆ΜΗΕ κλπ). 

 

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 643,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 643,94 μονάδων (+1,14%) και 636,17 μον. (-0,08%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,35 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 44,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,8 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,03%, στις 1.695,26 μονάδες, ενώ στο -0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 750,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 801,64 μονάδες. 

 

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,12%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,65%%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,53%. 

 

Σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,95%, ενώ ο FTSE 25 έχασε 5,05% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 28,89%. Ο FTSEM - 40 ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες της τάξεως του 7,69%.  

 

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άλμα 4,40%, με τη Eurobank και την ΕΕΕ να την ακολουθούν σημειώνοντας κέρδη 2,71% και 2,02% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι Πειραιώς, Σαράντης, Εθνική, Τιτάν, Folli Follie, Λάμδα και ΔΕΗ. 

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, Jumbo, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.  Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έκλεισε με απώλειες 1,57%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ, χωρίς όμως να διακινήσουν υψηλούς όγκους.

 

Η επόμενη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με την τελετή έναρξης της 1ης συνεδρίασης του έτους.

Καλή χρονιά με υγεία.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:14 - 30 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.