ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπιδοφόρα ξεκινά τη χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών

19:01 - 02 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
Ελπιδοφόρα ξεκινά τη χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με το… δεξί έκανε «ποδαρικό» στο νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρόλο που οι περισσότεροι επενδυτές απ’ ότι φαίνεται… παρέτειναν το «διάλειμμα» της Πρωτοχρονιάς, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στον σχεδόν «ανύπαρκτο» τζίρο. Ο Γενικός Δείκτης ωστόσο ξεκίνησε τη χρονιά με κέρδη, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ο τζίρος κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ, ωστόσο η μειωμένη συναλλακτικότητα οφείλετο κυρίως στις κλειστές ξενές αγορές (Wall Street και Λονδίνο).

«Πανηγυρική» ήταν η σημερινή τελετή έναρξης της 1ης συνεδρίασης του έτους, παρά την απουσία αρκετών χαρτοφυλακίων. Η νέα χρονιά έχει δώσει αρκετές υποσχέσεις στην αγορά, όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να συντρέξουν ακόμη αρκετοί καταλύτες, για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει νέα κεφάλαια και να επιτελέσει το έργο του στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.   

 

Η αγορά να περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση περιμένοντας τόσο το Euro Working της 12ης Ιανουαρίου και πόσο μάλλον το Eurogroup της 26ης. Είναι λογικό πως σε περίπτωση που έχουμε και άλλη καθυστέρηση τα πράγματα δυσκολεύουν θυμίζοντας πως απομακρύνεται το QE που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και την αρχή στην κανονικότητα αλλά από την άλλη διακυβεύεται και η όποια ανάπτυξη μπορεί να έρθει το 2017.   

 

Το γενικότερο κλίμα πάντως είναι αισιόδοξο, με το «καλό» σενάριο να θέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών να ενισχύεται τη φετινή χρονιά (μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές για το Γενικό Δείκτη), και δεν αποκλείεται να το δούμε πάνω από τις 700 μονάδες, με αντιστάσεις στις 750-760 μονάδες. Για να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να υπάρξει μια πραγματικά θετική αξιολόγηση (με ρεαλιστικά νούμερα), ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πρόοδο στο ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ειδικά των επιχειρηματικών) και μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.  

 

Φυσικά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη ικανοποιητικής εξέλιξης στο θέμα της αξιολόγησης, καθυστερήσεις, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ακόμα και έξοδος από το ευρώ σε μια ακραία περίπτωση, κατά την οποία θα έχουμε διολίσθηση της αγοράς, με τις μετοχές ωστόσο να μην επηρεάζονται τόσο, καθώς θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία, συσωρεύοντας μαζικά κεφάλαια. Και το 2016 άλλωστε ήταν χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, χάρη σε πολλές εταιρείες που διέπρεψαν, όπως η Μυτιληναίος (ενισχύθηκε πάνω από 2/3 της αξίας της φέτος) και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 646,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 648,75 μονάδων (+0,79%) και 643,90 μον. (+0,04%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 10,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 28,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια, Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23%, στις 1.744,94 μονάδες, ενώ στο +3,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 778,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 846,38 μονάδες. 

 

Στο ταμπλό τώρα, αν και καθυστέρησε να ανεβάσει ρυθμούς, τελικά η Βιοχάλκο έκλεισε με κέρδη 4,80%, με την Μotor Oil και την Εθνική να την ακολουθούν με άνοδο 2,21% και 2,02% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Aegean, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Folli Follie. Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ ξεκίνησε "στραβά” το νέο έτος, κλείνοντας με απώλειες 1,23%, ενώ μικρότερη του 1% ήταν η πτώση σε ΕΕΕ, Τιτάν, Λάμδα, Σαράντης, Jumbo, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και ΟΛΠ. Στον Mid Cap, η Αττικής ξεχώρισε σήμερα με άλμα 27,59%, έχοντας μάλιστα διακινήσει πάνω από 6,2 εκατ. τεμάχια όγκο, με την Σέντρικ να ακολουθεί με +7%, και τις Ιατρικό, Χαλκορ και MIG να κλείνουν με κέρδη άνω του 5%. 

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:31 - 02 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.