ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φλερτάρει" με τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο

13:36 - 03 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
"Φλερτάρει" με τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Συναλλακτική «άπνοια» και σήμερα στο ΧΑ, καθώς οι επενδυτές απ’ ότι φαίνεται… παρατείνουν τις διακοπές τους, ενώ σταδιακά γίνεται και η επιστροφή των ξένων παιχτών, με τη Wall Street και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να ανοίγουν σήμερα έπειτα από εορταστικό τριήμερο. Έτσι, με αυτούς τους ολίγους, ο Γενικός Δείκτης «φλερτάρει» αυτήν την ώρα με τις 650 μονάδες, στηριζόμενος σε τράπεζες και blue chips. Συνεχίζει το ράλι η Attica Bank με +14% σήμερα.

Το stock piling αναμένεται να συνεχιστεί την πρώτη εβδομάδα του έτους σύμφωνα με τους αναλυτές, έως ότου επανέλθουν στις «θέσεις» τους οι επενδυτές της και εν όψει αξιολόγησης. Άλλωστε μέχρι να υπάρξουν νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, διόλου δε μας «ενοχλεί» κερδίζει μερικές έξτρα και «φθηνές» μονάδες ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι αγοραστές πραγματοποιούν συγκρατημένες τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων, χωρίς να παίρνουν βέβαια μεγάλα ρίσκα, ενώ από την άλλη οι επίδοξοι πωλητές δεν «τολμούν» ακόμα να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις-short selling εφόσον επιθυμούν μια καλύτερη αποτίμηση των μετοχών.

 

Καλώς ή κακώς η αξιολόγηση είναι ο καταλύτης που όχι μόνο θα βελτιώσει τις προοπτικές της οικονομίας και του επιχειρείν, αλλά θα αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης που ακόμη απουσιάζει από την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η "ατμομηχανή" του ΧΑ, ο τραπεζικός κλάδος, άλλωστε, έχει ξεκινήσει το έτος με ανοιχτά ακόμη τα μέτωπα των διοικητικών αλλαγών, αλλά και των κόκκινων δανείων. Ο Ιανουάριος αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και στο μέτωπο της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων.

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 649,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.748,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,22% στις 848,22 μονάδες.

 

Στο ταμπλό τώρα τα πρόσημα είναι σχεδόν μοιρασμένα, με την Βιοχαλκο να συνεχίζει το ανοδικό της ξέσπασμα και σήμερα, σημειώνοντας κέρδη 3,05%, μετά το χθεσινό +4,80%. Κέρδη 1,27% και 1,07% σημειώνουν οι ΕΕΕ και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ δέχεται πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 2,11%, με τις Grivalia και ΜΕΤΚΑ να τον ακολουθούν με απώλειες 1,31% και 1,89% αντίστοιχα. Μικρότερες του 1% είναι οι απώλειες σε Alpha Bank, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τιτάν, Σαράντης και Jumbo.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 03 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.