ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧA: Πάνω από τις 650 μονάδες με νέο τραπεζικό ράλι

18:59 - 03 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧA: Πάνω από τις 650 μονάδες με νέο τραπεζικό ράλι
Με οδηγό τις τράπεζες και τη δυναμική επιστροφή των ξένων παιχτών από το εορταστικό τριήμερο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σημαντικά κέρδη κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του έτους. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε πάνω από 1,50%, ενώ αισθητά αυξημένη ήταν και η συναλλακτικότητα. Υπεραπέδωσαν Εθνική και blue chips. Συνεχίζεται το κερδοσκοπικό ράλι στην Attica Bank.

Πέρασαν έξι μήνες από όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελευταία φορά πάνω από τις 650 μονάδες και σήμερα το κατάφερε πάλι με την εικόνα στα ταμπλό να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες, με «οδηγό» την Εθνική που κατείχε την πλειοψηφία του όγκου συναλλαγών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ΟΠΑΠ, Τιτάνας και Κύπρου, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι ΕΕΕ, Aegean και Μυτιληναίος, η οποία υπήρξε και «πρωταθλήτρια» του 2016 με +66,57%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Cenergy, η οποία έκανε πρόσφατα «ντεμπούτο» στην αγορά.

 

Το 2017 θα είναι ένα ακόμη έτος υψηλού ρίσκου αλλά και σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις μετοχές να κατέχουν και πάλι πρωτεύοντα ρόλο όπως και το 2016, υο οποίο υπήρξε χρονιά «μετοχών». Πιθανοί καταλύτες ανόδου θα μπορούσαν να είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα, η αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η έξοδος στις ομολογιακές αγορές.

 

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και ειδικότερα του ΑΕΠ και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μετά από σειρά ετών ύφεσης. Σε επίπεδο τραπεζών, αποτελεσματική διαχείριση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης θα αυξήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα. Υπαρκτό παραμένει πάντα το πολιτικό ρίσκο, με το ΧΑ να αντιδρά στις εξελίξεις μέσω υψηλής μεταβλητότητας, η οποία αποτρέπει αρκετά χαρτοφυλάκια από την έκθεση σε αυτό.

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 656,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 646,62 μονάδων (+0,00%) και 658,66 μον. (+1,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 93,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 671 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,42%, στις 1.769,69 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 788,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,44% στις 883,99 μονάδες.

 

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς ηγήθηκαν της ανόδου, σημειώνοντας άλμα 6,32% και 5,66% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν οι Eurobank και Ελλάκτωρ με άνοδο 4,60% και 4,55% αντίστοιχα. Κέρδη 3,82% σημείωσε η Βιοχαλκο, η ΔΕΗ έκλεισε στο +3,09%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Alpha Bank και Folli Follie. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΜΕΤΚΑ, Τιτάν και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΕΕ. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

Στον αντίποδα, η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 0,84%, ενώ μεγαλύτερη του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Motor Oil και Σαράντης. 

Στον Mid Cap, η Τράπεζα Αττικής συνέχισε και σήμερα το ανοδικό της ξέσπασμα, κλείνοντας στο +18,92%, μετά το χθεσινό +27,59%, διακινώντας μάλιστα 14 εκατ. τεμάχια όγκο. Η Unibios έκλεισε με κέρδη 7,91%, ενώ Σέντρικ και Ιντρακόμ σημείωσαν άνοδο άνω του 6%. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.