ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ξεπάγωσε" το Χρηματιστήριο

15:35 - 10 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
"Ξεπάγωσε" το Χρηματιστήριο
Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των τίτλων να υιοθετεί πλέον θετικό πρόσημο, και τους κλαδικούς δείκτες να διευρύνουν σταδιακά τα κέρδη τους. Σε ρόλο οδηγού οι τράπεζες. Υψηλές επιδόσεις και από ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και Μότορ Όιλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Frigoglass η οποία «εκτοξεύεται» κατά +20% και παρουσιάζει μεγάλη εμπορευσιμότητα.

Προς κατοχύρωση των 660 μονάδων οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, έχοντας προηγηθεί ένα εξαπλό ανοδικό σερί ακολουθούμενο από τη χθεσινή «εύλογη» διόρθωση. Η συναλλακτικότητα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει. Εν τω μεταξύ το κλίμα στις υπόλοιπες ευρωαγορές είναι «ουδέτερο» με τις περισσότερες να κινούνται ανοδικά, αν και υπάρχουν κάποιες πιέσεις στις τράπεζες. Τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα, με τις αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς να υποχωρούν, ενώ ανοδικά κινείται το 25ετές. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις που δίνουν το «ρυθμό», η αγορά σήμερα βρίσκει «πάτημα» στις δηλώσεις του Kalin Anev Janse, μέλους του ΔΣ του ESM, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι αυτή τη στιγμή στην επίσημη διαδικασία έγκρισης. Το δ.σ. του ESM αναμένεται να δώσει το πράσινο φως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ξεπαγώνοντας τελικά την εφαρμογή τους. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους "κλασικούς" συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης, στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (που πιθανότατα αποχωρεί από τον θώκο μετά τις εκλογές στη Γαλλία) αλλά και στον αρμόδιο Eπίτροπο για τις Οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί σε μία προσπάθεια να επιτύχει την "απόψυξη" των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο EWG της προσεχούς Πέμπτης. Παράλληλα την Τετάρτη θα λάβει χώρα και άλλη μία κρίσιμη συνάντηση, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο λόγος για την πρώτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2017 στην οποία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνεται πρόθεση συζήτησης της έκθεσης για την Ελλάδα (η οποία εκκρεμεί προς έγκριση από το 2016 και θα περιλαμβάνει νέα πρόβλεψη για την βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους). 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,73% στις 664,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.782,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,44% στις 878μονάδες. 

Στο ταμπλό τώρα, η Ελλάκτωρ σήμερα κρατά υψηλά τους ρυθμούς της, κινούμενη με κέρδη 3,36% και μετά από ένα ανοδικό σερί που ήδη μετρά πέντε ημέρες. Ακολουθεί η Eurobank και η Εθνική με κέρδη άνω του 2%, ενώ ανώτερη του 1% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Σαράντης, Grivalia, Alpha Bank, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, METKA, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ΕΕΕ και Τιτάν δέχονται πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,24% και 1,37% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Folli Follie και Aegean. Ενδιαφέρον και υψηλή κινητικότητα καταγράφεται στη μετοχή της Frigoglass (ΦΡΙΓΟ) που ενισχύεται σχεδόν κατά 20%.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.