ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: "Κράτησε" τις 660 μονάδες παρά τα ελλιπή στηρίγματα

19:10 - 10 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: "Κράτησε" τις 660 μονάδες παρά τα ελλιπή στηρίγματα
Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μετά και το μικρό χθεσινό «διάλειμμα» κατοχύρωσης κερδών. Ο γενικός Δείκτης ενισχύθηκε πάνω από τις 660 μονάδες, αν και στο φινάλε περιορίστηκαν αρκετά τα κέρδη του κυρίως μέσω ήπιου short-selling. Ο τζίρος κινήθηκε στα «συνηθισμένα» επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.

Η αγορά παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα, καθώς προερχόμενη από ένα ανοδικό σερί "έξι στα έξι" και μια "εύλογη" διόρθωση-αντίδραση, δεν πήρε ξανά την... "κατρακύλα" όπως συνήθως συμβαίνει με το ελληνικό ΧΑ, αλλά συγκέντρωσε ξανά δυνάμεις, και παρά την ελλιπή ειδησεογραφία και τη γενική στασιμότητα των κυριολεκτικα κρύων αυτών ημερών ολοκήρωσε με θετικό πρόσημο τη σημερινή συνεδρίαση.

Αισθητή ήταν σήμερα η επανεμφάνιση των ξένων παιχτών, των οποίων η συμμετοχή αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με το Νοέμβριο. Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου, ήταν περισσότερες από τις εκροές, εξέλιξη που μεταφράστηκε από αρκετούς αναλυτές ως ένα θετικό δείγμα για τις προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Στις εξελίξεις που δίνουν το «ρυθμό» της αγοράς, το ΧΑ βρήκε έστω ένα στήριγμα σήμερα στις δηλώσεις του Kalin Anev Janse, μέλους στο δ.σ. του ESM, ο οποίος γνωστοποίησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι αυτή τη στιγμή στην επίσημη διαδικασία έγκρισης. Το δ.σ. του ESM αναμένεται να δώσει το πράσινο φως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ξεπαγώνοντας τελικά την εφαρμογή τους.

Όσον αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μόνο καλό δεν κάνουν στην αγορά. Ωστόσο μπορεί οι Ευρωπαίοι να μη δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και οι ίδιοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να διαιωνίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα στα προεκλογικά debates που θα διοργανώνονται όλο και πιο συχνά. Η εικόνα που θα θέλουν να δώσουν στους ψηφοφόρους τους είναι ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και ότι δεν πήγαν χαμένα τα χρήματα που έδωσαν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους "κλασικούς" συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης, στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (που πιθανότατα αποχωρεί από τον θώκο μετά τις εκλογές στη Γαλλία) αλλά και στον αρμόδιο Eπίτροπο για τις Οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί σε μία προσπάθεια να επιτύχει την "απόψυξη" των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο EWG της προσεχούς Πέμπτης.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 660,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 657,77 μονάδων (-0,24%) και 665,25 μον. (+0,90%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 56,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15%, στις 1.772,33 μονάδες, ενώ στο -0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 798,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 869,56 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Jumbo συγκράτησαν με τα κέρδη τους το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς έκλεισαν στο +2,34% και +2,20% αντίστοιχα, ενώ βοήθειες προσέφερε και η άνω του 1% άνοδος σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Eurobank. 

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο σήμερα διόρθωσε κατά 2,76%, με την Grivalia να την ακολουθεί κλείνοντας στο -2,21%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Folli Follie, EEE και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:20 - 10 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.