ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: "Συγκρατημένη" άνοδος εν όψει Euroworking Group

12:27 - 11 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: "Συγκρατημένη" άνοδος εν όψει Euroworking Group
Με ελάχιστη ειδησεογραφία και εν αναμονή της αξιολόγησης ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κινείται ήπια ανοδικά επιχειρώντας να κατοχυρώσει και τα επίπεδα των 650 μονάδων, με τις τράπεζες και τα «μικρομεσσαία» χαρτιά στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή οι ευρωαγορές καταγράφουν πτώση μετά και τα χθεσινά ρεκόρ (στο Λονδίνο) ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα, με το spread του 10ετούς να μειώνεται.

Η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε οριακά επίπεδα σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλά ρίσκα εν όψει του αυριανού EuroWorking Group. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά τις επαφές του σήμερα από φίλιες δυνάμεις (τον Γάλλο ομόλογό του) ενώ εν Αθήναις έχει αρχίσει εντόνως να συζητείται ότι προκειμένου να κλείσει  η κυβέρνηση την αξιολόγηση "δίνει" πέραν της επέκτασης του "κόφτη" για τρία έτη και τη μείωση του αφορολόγητου. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι τις μεγαλύτερες κυρίως λόγω της βελτίωσης της θέσης σε πεδία που επηρεάστηκαν από το μνημόνιο όπως το εξωτερικό ισοζύγιο, η μεγάλη μείωση των μισθών (και άρα του κόστους εργασίας) και τα πλεονάσματα.

 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το Φεβρουάριο καθώς οι καθυστερήσεις μόνο καλό δεν κάνουν (σε καμία μεριά). Και αυτό διότι μόνο έτσι μπορεί να προλάβει η χώρα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Μάρτιο. Σε ένα τέτοιο σενάριο προσδοκά και η αγορά, αναμένοντας τα μηνύματα που θα λάβει από τις τρέχουσες διεργασίες.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 660,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.772,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,14% στις 870,78 μονάδες.
 
Στο ταμπλό τώρα τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα και μοιρασμένα. Οι Grivalia και Folli Follie είναι οι δύο μετοχές με ξεκάθαρη θετική κίνηση, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια και ασταθή ανοδικά βήματα κάνουν οι Ελλάκτωρ, ΕΕΕ, Σαράντης, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.
 
Στον αντίποδα, η Jumbo επέστρεψε σήμερα στην πτωτική τροχιά υποχωρώντας κατά 1,41%, ενώ μικρές είναι οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, Motor Oil, Aegean και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Εθνική, Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.