ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Νηνεμία πριν την «καταιγίδα»;

16:08 - 11 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Νηνεμία πριν την «καταιγίδα»;
«Αδιάφορη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης μέχρι αυτήν την ώρα κινείται στο εξαιρετικά στενό εύρος-ρεκόρ των δύο μονάδων! Βέβαια αυτό δεν είναι κακό ούτε και παράξενο, καθώς ελλείψει ειδησεογραφίας και κάποιου ισχυρού «καταλύτη», η έστω και οριακή άνοδος που καταγράφεται αυτή τη στιγμή μόνο ευπρόσδεκτη είναι.

Η αληθινή δοκιμασία ξεκινάει αύριο για το Χρηματιστήριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group. Η κυβέρνηση περιμένει να λάβει ένα θετικό μήνυμα για την πρόοδο που έχει κάνει στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και οι επενδυτές με τη σειρά τους αναμένουν το… σύνθημα προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ικανοποιητκή άνοδο προς την επόμενη αντίσταση των 680 μονάδων. Έως τότε η προσοχή της αγοράς σήμερα στρέφεται στο Παρίσι, όπου και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και όπου θα συνεχιστούν οι διεργασίες εν όψει EwG. 

Έτσι λοιπόν, το ΧΑ αναμένει, λοιπόν, το πρώτο μεγάλο ραντεβού της 12ης Ιανουαρίου, όταν συνεδριάζει το EWG και μένει να φανεί αν θα "ξεπαγώσουν" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Διαφορετικά, ως ημερομηνία "σταθμός" για την αξιολόγηση είναι η σύνοδος της 20ης Φεβρουαρίου και μετά οι δυσκολίες αυξάνουν καθώς αρχίζει (από τις 15 Μαρτίου) ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη με αρχή από την Ολλανδία και συνέχεια σε Γαλλία και Γερμανία. 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,22% στις 662,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.773,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,97% στις 878,02 μονάδες. 

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και Jumbo σημειώνουν απώλειες 2,40% και 2,29% αντίστοιχα, ο ΟΠΑΠ είναι στο -1,49%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν και Motor Oil. Μάλιστα στην τελευταία έχουν διακινηθεί πέντε πακέτα στην τιμή των 13,72 και 13,81 ευρώ, όγκου 152 χιλ. Στον αντίποδα, η Εθνική, η Eurobank και η Folli Follie σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Grivalia, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ και Λάμδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Frigoglass ΦΡΙΓΟ που ενισχύεται κατά 18% μετά και το προχθεσινό της ράλι άνω του 20%.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.