ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω

12:34 - 16 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω
Νέα εβδομάδα, νέος γύρος απωλειών για το ελληνικό Χρηματιστήριο, που μετά τις 670 μονάδες χάνει και τις 650, «προδίδοντας» αδυναμίες και ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα προβληματίζει με την ανικανότητά του να διατηρηθεί σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από το μέτωπο της αξιολόγησης. Πάντως μεγάλο κομμάτι των ρευστοποιήσεων αποτελούν «προσυμφωνημένες» πωλήσεις. Εν τω μεταξύ υψηλή μεταβλητότητα παρουσιάζει το 10ετές ομόλογο, του οποίου αυτή τη στιγμή η απόδοση υποχωρεί κατά 7%.

Βέβαια, με τη Wall Street κλειστή σήμερα η «αποχή» αλλά και η ευκαιρία για εμφάνιση των πωλητών ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ενώ την η πτώση σε Ασία και Ευρώπη «δυσχεραίνουν» την κατάσταση. Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν με το βλέμμα σε Brexit και Τραμπ, η στερλίνα υποχωρούσε σε χαμηλά 31 ετών, ενώ όπως σημειώνει η Αννα Φαλτάιτς οι προειδοποιήσεις Τραμπ κατά της BMW με συνέπεια τις πιέσεις/υποχώρηση της μετοχής έως 1,24% (στα 88,72 ευρώ).

Επιπλέον στην Φρανκφούρτη σημαντική πίεση υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος, με ενδεικτικά το μείον 1,76% της Deutsche Bank και το μείον 2,38% της Commerzbank. Με απώλειες επίσης το ιταλικό χρηματιστήριο με τον ΜΙΒ κατά 0,95% χαμηλότερα, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών υπό πίεση (σ.σ. η μετοχή της MPS παραμένει σχεδόν ένα μήνα εκτός διαπραγμάτευσης).  Σε αυτό το περιβάλλον εύλογη η στάση των traders και στο Χ.Α., αφού άλλωστε «ουρά πωλήσεων» υπήρχε από το (ανεκτέλεστο) προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή.

Στα της συενδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,57% στις 641,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.728,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,53% στις 835,25 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική, η Πειραιώς, η Βιοχαλκο και η Grivalia ηγούνται της ανόδου, σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Folli Follie και ΟΠΑΠ σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΕΕ, Λάμδα, Aegean.

Στον αντίποδα, πέντε μετοχές του FTSE 25 προσπαθούν να συντηρηθούν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να ξεπερνούν τα κέρδη τους το 1%. Αυτές είναι οι ΔΕΗ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Τιτάν.

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:37 - 16 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.