ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Δεν "κράτησε" τελικά τις 645 μονάδες

19:08 - 16 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Δεν "κράτησε" τελικά τις 645 μονάδες
Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% και… μισό τζίρο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στο «έλεος» της διαπραγμάτευσης, από το μέτωπο της οποίας δεν υπήρχε βέβαια και κάποια σημαντική εξέλιξη. Άνω του 3% η πτώση στις τράπεζες, περιόρισαν κάπως τη «χασούρα» τα μεσσαία χαρτιά, μειώθηκε σημαντικά το spread του 10ετούς ομολόγου. Θετικές προοπτικές δίνει πάντως η Goldman Sachs στις ελληνικές τράπεζες.

Με τη Wall Street κλειστή (ημέρα Martin Luther King), τους εναπομείναντες ξένους παίχτες… απόντες εν όψει της ομιλίας της Μέι αλλά και της ορκωμοσίας του Τραμπ (οι περισσότεροι «το γύρισαν» στα εμπορεύματα –βλέπε χρυσό), και το γενικά αρνητικό κλίμα από τις υπόλοιπες ευρωαγορές (αλλά και Ασία), δεν υπήρξε το κατάλληλο έδαφος σήμερα για να υποστηριχθεί μια άνοδος στο Χρηματιστήριο, ή έστω να συντηρηθεί η αγορά στα επίπεδα των 645-650 μονάδων έως ότου υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο της αξιολόγησης.

Μένοντας σε αυτό, τα μοναδικά ενδιαφέροντα γεγονότα της ημέρας υπήρξε μια δήλωση Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε για ενδεχόμενη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος σε περίπτωση εξόδου του ΔΝΤ από αυτό, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανόν σε νέο πρόγραμμα, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία παραμονής του Ταμείου σε αυτό. Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε πως «με την Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά», υπενθυμίζοντας μας ωστόσο πως για τα «δεινά» μας αιτία υπήρξε η υπερβολική σπατάλη και η ζωή «πέραν των ορίων μας» όταν πρωτοεισήλθαμε στο ευρώ.

Πάντως την απάντηση για το νόημα των πρόσφατων δηλώσεων Σόιμπλε, ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την έδωσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αποκωδικοποίησε τις δηλώσεις, επικαλούμενη μάλιστα πηγή από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Η γερμανική εφημερίδα επισήμανε ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία "θα ήταν εφιάλτης" για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ. Έτσι ο Σόιμπλε έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα.

Έτσι, σήμερα η αγορά βελτίωσε την εικόνα της, αν και δεν την άλλαξε, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν δεν ήταν η ισχυρή πτώση του τραπεζικού κλάδου. Ο κλάδος συνέχισε να δέχεται πιέσεις, παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, χωρίς όμως να συστήνει αγορά. Το ΧΑ έδειξε πάντως να ενεργοποιεί μερίδα των αγοραστών, αλλά και να απενεργοποιεί τους πωλητές, μόλις έφτασε τις 640 μονάδες, όπου χωρίς να χρειαστεί μεγάλο απόθεμα κεφαλαίων αντέδρασε περιορίζοντας τις απώλειες. 

 

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,04% στις 644,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 640 μονάδων (-1,80%) και 648,19 μον. (-0,54%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 56,37 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 295 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.726,87 μονάδες, ενώ στο +0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 798,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,07% στις 830,68 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, με την Εθνική και την Πειραιώς να σημειώνουν απώλειες 4,35% και 4,25% αντίστοιχα, ενώ οι Eurobank και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 2,68% και 2,07% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν, ΟΛΠ και Folli Follie

Ήπια πτωτικά, αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκαν ισχυρότερες πιέσεις, έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean (ΑΡΑΙΓ), Grivalia, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Λάμδα. Ξεχώρισε, θετικά όμως σήμερα, η Jumbo (ΜΠΕΛΑ), η οποία έκλεισε με άλμα 3,84%, με την αγορά να ικανοποιείται με τα αποτελέσματα του εξαμήνου χρήσης. 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:16 - 16 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.