ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τα μη τραπεζικά blue chips έσωσαν τον Γενικό Δείκτη

19:05 - 26 Ιαν 2017 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Τα μη τραπεζικά blue chips έσωσαν τον Γενικό Δείκτη
Πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε σήμερα στο ίδιο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας με χτες ενόψει του Eurogroup. Η αγορά έδειξε και σήμερα να ποντάρεισε ένα θετικό αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε εκείνο της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι αντικρουόμενες διαρροές από το πεδίο της διαπραγμάτευσης τροφοδότησαν τη νευρικότητα, με το πρόσημο του Γενικού Δείκτη να μεταβάλλεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο κλείσιμο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 660,59 μονάδες, αλλά κινήθηκε μεταξύ 656,25 (-0,45%) και 664,61 μονάδων (+0,82%).

 

Το επενδυτικό κλίμα από τη μια έλαβε ώθηση από την πληροφορία ότι υπάρχει άλλη μια επιστολή Τσακαλώτου, η οποία περιλαμβάνει πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη ή εναλλακτικά στο 3% του ΑΕΠ για 5 έτη.

 

Στον αντίποδα, υπήρξε διαρροή ότι η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα παρουσιαστεί στις 6 Φεβρουαρίου εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμα κι αν υιοθετηθεί η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

 

Η αβεβαιότητα που προκύπτει από την συνεχιζόμενη αυτή κόντρα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ έπληξε κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει με απώλειες 0,87% στις 860,40 μονάδες.

 

Την κατάσταση όμως έσωσαν τα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία παρότι στη διάρκεια της συνεδρίασης πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο, κατάφεραν προς το τέλος να ανακάμψουν. Ξεχώρισαν οι μετοχές των Jumbo, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Grivalia Properties και Σαράντη.

 

Ωστόσο, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα από χτες επίπεδα, δηλαδή στα 52,19 εκατ. ευρώ.

 

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Folli Follie, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,51%, στις 1.773,26 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 839,99 μονάδες.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.