ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "κόκκινο" και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το διεθνές sell-off

12:40 - 29 Αυγ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Στο "κόκκινο" και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το διεθνές sell-off
Δεν καταφέρνει να μην επηρεαστεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, στις οποίες επικρατεί έντονος αναβρασμός έπειτα από την εκτόξευση νέου πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και την επακόλουθη άνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου. Απώλειες 1,48% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο με τους ευρωπαϊκούς.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,54%, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν πτώση άνω του 1%, το ευρώ βρίσκεται στα ύψη (πάνω από τα 1,20 δολάρια), τα ευρωπαϊκά ομόλογα δέχονται πιέσεις, η μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου είναι ενισχυμένη και ο χρυσός άγγιξε υψηλό έτους.

 

Στο κλίμα αυτό, το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει τις 830 μονάδες, με τζίρο στα 11,7 εκατ. ευρώ. Το πρωί η αντίδραση της αγοράς ήταν πιο ψύχραιμη, δείχνοντας τη στάση αναμονής που κρατούν οι ξένοι επενδυτές ενόψει των εξελίξεων που θα φέρει στη χώρα το φθινόπωρο. Ωστόσο, οι βορειοκορεατικές ανησυχίες οδήγησαν τους δείκτες στη συνέχεια πιο βαθιά "στο κόκκινο". Βέβαια, η αντίδραση της ελληνικής αγοράς παραμένει πάντα πιο ψύχραιμη, καθώς πρόκειται για μια ρηχή αγορά χωρίς ιδιαίτερη διεθνή σημασία.

 

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, στο ίδιο μοτίβο με τη Φρανκφούρτη, όπου η μετοχή της Deutsche Bank «πέφτει» κατά 2,15% και της Commerzbank κατά 1,80%.

 

Στο κλίμα αυτό, οι τράπεζες κινούνται με σημαντική πτώση, παρασύροντας έτσι και μη τραπεζικά blue chips. Απώλειες άνω του 3% καταγράφει η Attica Bank, άνω του 2% οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ μεταξύ 1,50% και 2% υποχωρούν οι Πειραιώς και Eurobank.

 

Ωστόσο, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Motor Oil , Μυτιληναίου, Viohalco και TITAN.

 

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο δικαίωσε τη Μυτιληναίος, έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη με το κράτος της Σερβίας, επιδικάζοντας το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση προς την ελληνική εταιρεία, για την υπόθεση της RTB BOR.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 29 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.