ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Συνεχίζεται το τραπεζικό sell-off, με ισχυρότατο τζίρο

12:53 - 15 Σεπ 2017 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Συνεχίζεται το τραπεζικό sell-off, με ισχυρότατο τζίρο
Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, έπειτα από το χαμηλό τριμήνου που κατέγραψε η αγορά χτες. Η παρατεταμένη στάση αναμονής που κράτησε το χρηματιστήριο μετά το ράλι που έφερε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει προκαλέσει έκδηλη κόπωση στην αγορά, η οποία χτες "ξέσπασε" και προσγειώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Ο μεγάλος ασθενής βέβαια παραμένει ο τραπεζικός κλάδος.

Το χρηματιστήριο σήμερα δεν δείχνει να έχει δυνάμεις να αντιδράσει, εν μέσω άλλωστε σύγχυσης στην οικονομική ζωή της χώρας και των φημών για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και τις πιθανές μελλοντικές τους ανάγκες. Η ανησυχητική εικόνα του χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει απόλυτα την διάψευση των προσδοκιών για επιτάχυνση της οικονομίας που διαμορφώθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Το κλίμα στην αγορά βαραίνει καθώς γίνονται όλο και πιο ορατές οι προκλήσεις και τα "αγκάθια" της 3ης αξιολόγησης, ενώ στις τράπεζες υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Οι αντιδράσεις των θεσμών, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να βασίζει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων μόνο στις διαγραφές, έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

 

Επιβαρυντικές του κλίματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του Τζέρυ Ράις του ΔΝΤ, ο οποίος επέμεινε σε νέο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και τεστ αντοχής των τραπεζών, βάζοντας μάλιστα για όριο ολοκλήρωσής τους τις 15 Φεβρουαρίου του 2018.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει σήμερα πτώση 6,21%, έπειτα από τη χθεσινή της τάξης του 7,27%. Σήμερα η Εθνική χάνει κατά 6,21%, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 5,01%, η Attica Bank κατά 4,23%, η Eurobank κατά 4,56% και η Alpha Bank κατά 3,68%.

 

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη χθεσινή του κατακόρυφη πτώση κατά 1,17% και βρίσκεται στις 781 μονάδες, απομακρυνόμενος όλο και περισσότερο από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

 

Και μάλιστα με τον τζίρο να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και να φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς, με πάνω από το 70% αυτού να γίνεται στις τράπεζες!

 

Ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 4,61% δέχεται και ο τίτλος της Folli Follie, έπειτα από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε χτες, αλλά ανοδικά άνω του 2% κινείται η Σαράντης.

 

Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι Jumbo, Aegean Airlines, Grivalia Properties και ΑΔΜΗΕ.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 15 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.