ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Η αγορά που βλέπει (μόνο) διαγραφές εταιρειών

09:17 - 12 Δεκ 2017 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Η αγορά που βλέπει (μόνο) διαγραφές εταιρειών
Διαγράφονται λοιπόν και οι Microland, ΜΑΡΑΚ και Compucon από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τις εν λόγω μετοχές να προστίθενται στον μακροσκελή κατάλογο των… εκατοντάδων διαγραμμένων (πρώην εισηγμένων) εταιρειών την τελευταία 15ετία στην αγορά.

Φυσικά, κανείς δεν είναι αντίθετος με το ξεσκαρτάρισμα του ταμπλό του Χ.Α. και γενικώς με τον «καθαρισμό» της αγοράς από βαρίδια που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ανορθώσουν και να σηκωθούν.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βλέπει μόνο διαγραφές τα τελευταία πολλά χρόνια και σχεδόν καθόλου νέες εισαγωγές.

Από τις 360 εισηγμένες της αγοράς την περίοδο του 99 και 2000, πλέον έχουν μείνει περίπου 200 εταιρείες στο ταμπλό και από αυτές πράξεις κάνει μόνο το 60% έως 70%!

Πλην των διαγραφών χρεοκοπημένων ή σε εκκαθάριση εταιρειών, η αγορά έχει δει να φεύγουν κορυφαίοι όμιλοι από το ταμπλό, που… φτώχυναν αμέσως με την απουσία τους το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετοχές όπως Παπαστράτος, Κωτσόβολος, Panafon, Γερμανός, Cosmote, Ρόκας και αρκετές άλλες μετοχές βγήκαν με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο από την αγορά.

Βεβαίως, η αποχώρηση εταιρειών από τα χρηματιστήρια είναι μια τακτική που λαμβάνει χώρα και διεθνώς και μάλιστα ανέκαθεν. Η διαφορά με την ελληνική αγορά όμως είναι ότι, λόγω και της χρεοκοπίας της χώρας, νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν, καθώς μόνο εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (με μια ή δύο εξαιρέσεις) έχουν περάσει την πόρτα του Χ.Α. την τελευταία 7ετία…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.