ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες επανέφεραν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

17:27 - 03 Αυγ 2018 | Σχόλια Αγοράς
Οι τράπεζες επανέφεραν το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
Mία μονότονη κουραστική χρηματιστηριακή αγορά χωρίς κατεύθυνση και τζίρο ολοκλήρωσε σήμερα την 3η συνεδρίαση του Αυγούστου. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 0,76% και διαμορφώθηκε στις 761,69 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν οι θετικοί καταλύτες να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο. Από την αρχή του 2018 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 149 συνεδριάσεις εκ των οποίων οι πτωτικές αφορούσαν 77 συνεδριάσεις και 72 συνεδριάσεις έκλεισαν με κέρδη.

Η αξία συναλλαγών παρέμεισε σε υποτονικά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 19,81 εκατ. ευρώ. Στις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο τίτλος της Eurobank σε ποσοστό 1,96% και ακολούθησε η τράπεζα Πειραιώς(+1,73%) η Εθνική τράπεζα (+1,02%) και η Alpha Bank(+0,76%). Στις εμποροβιομηχανικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν οι τίτλοι του Σαράντη(+2,94%) της Aegean Airlines(+2,69%), του ΟΠΑΠ(+1,98%)της Motor Oil(+1,77%).

 

 

Εχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών 

 

Η  εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο έχει κλονισθεί και θα χρειασθεί χρόνος για  να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην αγορά που θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκινώντας από τις εισηγμένες. Όσες εταιρίες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως με γρήγορα αντανακλαστικά επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη. 

Οι ξένοι θεσμικοί, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, μπορούν να έχουν κατανόηση για ένα κρούσμα κακής εταιρικής διακυβέρνησης, ή ακόμη και απάτης με λογιστικά στοιχεία. Τέτοια φαινόμενα, άλλωστε, παρουσιάζονται και σε άλλες αγορές, με μεγαλύτερη παράδοση και πιο στιβαρούς θεσμούς. Όμως, αυτό που δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν είναι ότι οι ελληνικοί χρηματιστηριακοί θεσμοί δείχνουν απόλυτη αδυναμία να διαχειρισθούν ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε μία εισηγμένη με τρόπο ταχύ, πειστικό και αποτελεσματικό, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι οι κακές πρακτικές μπορούν να μένουν ατιμώρητες και ότι θα μπορούσαν, ακριβώς εξαιτίας αυτής της ανοχής, να εμφανισθούν και άλλα «σάπια μήλα» στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Ανέστης Ντόκας 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 03 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.