ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά θα προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

09:43 - 20 Ιουν 2019 | Σχόλια Αγοράς
Η αγορά θα προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών
Υποχώρηση κατά 1,09% κατέγραψε ο Γενικός ∆είκτης του Χ.Α. στη χτεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 844 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,6 εκ. ευρώ.

Οι αρχικές αψιμαχίες ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές οδήγησαν σε εναλλαγή προσήμου του Γενικού ∆είκτη. Σύντομα ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε με τους πωλητές να αποκτούν υπεροπλία με τις ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς και άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σύντομα να οδηγούν το Γενικό ∆είκτη σε αρνητικό έδαφος, όπως αναφέρει η Κύκλος Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Καταλύτης για αυτή την εξέλιξη η απογοητευτική επίδοση της απόδοσης του ομολόγου της Πειραιώς (στο 9,75% για τα 330 εκ.) που δεν ικανοποίησε, παρά το γεγονός ότι στα 10ετή ομόλογα συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων (στο 2,507%). Έτσι, ο τραπεζικός δείκτης (-2,24%) κατέγραψε απώλειες με τη μετοχή της Εθνικής (-4,31%) να υποαποδίδει.

Απώλειες ακόμη κατέγραψε η ∆ΕΗ (-1,88%), τα ΕΛΠΕ (-1,59%), η Motor Oil (-1,03%), o Ελλάκτωρ (-2%), η ΕΥ∆ΑΠ (-2%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,73%) και η ΕΕΕ (-0,82%). Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε ο Τιτάν (+4,01%), η Τράπεζα Αττικής (+10,74%), η Βιοχάλκο (+1,65%) και ο Σαράντης (+0,53%). Απολογιστικά, 48 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 63 εκείνων που υποχώρησαν.

Οι πολιτικές εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν καθοριστικής σημασίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά επιδόθηκε σε μια εντυπωσιακά ανοδική κίνηση με το Γ∆ να προσεγγίζει την αντίσταση στις 850μ με μεσοπρόθεσμο πάντα στόχο το υψηλό στις 896μ. Σε αυτό το επίπεδο των 850μ ο Γ∆ δείχνει να ακολουθεί μια φυσιολογική συσσώρευση τιμών με αρκετά χαμηλότερο όγκο συναλλαγών.

Όσο πλησιάζουμε όμως στην ημερομηνία των εθνικών εκλογών η αγορά θα προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα. Η έντονη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δίνει το στίγμα για υψηλότερα επίπεδα τιμών και στο Χ.Α., εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη διεθνώς. Οι 788μ συνιστούν πλέον την πιο σημαντική στήριξη της αγοράς που δεν θα πρέπει να χαθεί. Ο MACD διατηρεί το σήμα αγοράς.

Παράλληλα, η Federal δεν προχώρησε σε μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων, ενέργεια που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πράξει αν χρειαστεί στους επόμενους μήνες, με τη Wall Street να ικανοποιείται και τους δείκτες να βελτιώνονται. Με δεδομένη την εσωτερική ανομβρία, το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να επηρεαστεί από τις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν ήδη λάβει το μήνυμα επαγρύπνησης των Κεντρικών Τραπεζών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.