ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί «ξεκόλλησε» και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.

09:05 - 31 Ιουλ 2019 | Σχόλια Αγοράς
Γιατί «ξεκόλλησε» και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α.
Στο «παιχνίδι» προεξόφλησης καλύτερων ημερών στην οικονομία, τη φορολογία και εν γένει στο πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον δεν έχουν μπει μόνο οι τράπεζες και τα ισχυρά blue chips, αλλά και εταιρείες της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, όλο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μετοχές της μικρότερης κυρίως αποτίμησης να έχουν εξαιρετικές αποδόσεις, τέτοιες που πολλά χρόνια έχουν να καταγραφούν στο Χ.Α., σε τέτοια ένταση, πλουραλισμό αλλά και… ποιότητα όγκων και τζίρων.

Πρόκειται για ράλι με ποιοτικά στοιχεία, δηλαδή με σχεδόν τετραπλασιασμό των όγκων και των τζίρων για τα δεδομένα του χώρου, εν μέσω αφενός προεξόφλησης καλύτερων ημερών ευρύτερα στην οικονομία και αλλαγή δεδομένων ευρύτερα, αφετέρου εν μέσω – υπαρκτών ή ανύπαρκτων – σεναρίων περί επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ευρύτερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, deals και συμφωνίες δρομολογούνται, projects βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο με φόντο τη δομική αλλαγή που λαμβάνει χώρα υπό τη νέα κυβέρνηση και γενικώς υπάρχει ενδιαφέρον κλίμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιχειρηματικές εξελίξεις που αφορούν εισηγμένες (αλλά και μη εισηγμένες) είναι πολλές, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να δικαιολογούν εύλογα την «άνθιση» σεναρίων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η σταδιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα σε συνδυασμό με την ύπαρξη υψηλής ρευστότητας στο εξωτερικό, ενθαρρύνουν τους διεθνείς επενδυτές να αναζητούν καλές εταιρείες από τη χώρα μας κυρίως για να τις εξαγοράσουν και να τις βγάλουν από το ΧΑ.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει φέτος, συνηγορούν προς αυτήν την κινητικότητα. Υπάρχει η περίπτωση της Κρητών Άρτος που εξαγοράστηκε από τον ινδικό όμιλο SwizGroup Europe Limited, η Κανάκης που εξαγοράστηκε από το νορβηγικό fund Orkla Food Ingredients, η Ελτράκ η οποία πέρασε στη βρετανική  - πολυεθνική CP Holdings ELTRAK, η Κυριακούλης όπου το Kazarian Asset Management απέκτησε περίπου το 8,5% των μετοχών της, η δημόσια πρόταση στην F. G. Europe είναι μερικές από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δεκάδες είναι οι μετοχές που έχουν δώσει αποδόσεις από 20% έως 165% από τις ευρωεκλογές έως σήμερα, με τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου να ανήκει μέσα σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκουμε μετοχές όπως Αλουμύλ, Τζιρακιάν, Frigoglass, Forthnet, Byte Computer, Κυριακούλης, Inform Λύκος, Intralot, Intakat, Intracom Holdings κ.α.

Ακόμα και χθες, σε μια πτωτική συνεδρίαση για το Γ.Δ. και τον FTSE 25, υπήρξαν… περιφερειακές μετοχές με ράλι. Η Λανακάμ ενισχύθηκε κατά 24,22% με όγκο πάνω από 40 χιλ. μετοχές, η Παΐρης έκλεισε στο +24,19%, η ΣΙΔΜΑ +20%, η Αλουμύλ +16,36% με όγκο 107 χιλ. τεμάχια, η Forthnet +8,70% με όγκο 18,4 χιλ. μετοχές κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νίκο Καυκά, «η αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου αποτυπώνεται κυρίως στις σημαντικές αποδόσεις μιας πληθώρας μετοχικών τίτλων της περιφέρειας μετά τις ευρωεκλογές. Αρκετές από αυτές εμφανίζουν καλά θεμελιώδη στοιχεία και χαμηλό ή ελεγχόμενο δανεισμό, ενώ η εκτιμώμενη οικονομική ανάκαμψη αναβαθμίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές τους με αποτέλεσμα η αγορά να της βγάλει από την αδράνεια».

Συνεχίζοντας ο κ. Καυκάς επισημαίνει πως «υπάρχουν και κάποιες ξεχασμένες μετοχές που βγαίνουν στο προσκήνιο καθώς βλέπουν ότι υπάρχει... story στην οικονομία, το κλίμα αρχίζει και αλλάζει, οπότε θα υπάρξει μεγέθυνση της αγοράς, με τις μετοχές να κλείνουν το gap με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τέλος, υπάρχουν μετοχές εταιρειών που ποντάρουν σε διάφορα projects».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.