ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια ξένα funds ελέγχουν με ποσοστά βασικών μετόχων τις εισηγμένες   Κύριο

10:29 - 13 Σεπ 2019 | Σχόλια Αγοράς
Ποια ξένα funds ελέγχουν με ποσοστά βασικών μετόχων τις εισηγμένες  
Κυρίαρχοι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένουν οι ξένοι επενδυτές. Γνωστά ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής συνεχίζουν να κατέχουν σεβαστά ποσοστά ελληνικών εισηγμένων. Οι λίγες και καλές εισηγμένες εταιρίες ελέγχονται από ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν την εμπιστοσύνη τους προς την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Ωστόσο οι επιλογές τους είναι περιορισμένες αφού η χρηματιστηριακή αγορά είναι ρηχή και το γεγονός ότι πάνω από μία 4ετία δεν έχει εισέλθει νέα και μεγάλη εταιρία στο Χρηματιστήριο αποτυπώνει ακριβώς αυτή την φτωχή εικόνα της Αθήνας.

Ξεκινώντας από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Χρηματιστήριο, ο αμερικανός επενδυτής John Paulson εμφανίζεται να κατέχει το 6,62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα ο ίδιος επενδυτής από τις 2 Δεκεμβρίου 2015 ελέγχει το 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ενώ ο ξένος επενδυτικός οίκος Black Rock κατέχει το 4,98% της Alpha Bank.

Στο χώρο των επιχειρήσεων, στην Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, η Fidelity ελέγχει το 5,02% από τις 22 Μαρτίου του 2017 ενώ στην πολύπαθη Folli Follie Group  από τις 7 Ιανουαρίου 2011 η Fidelity κατέχει ένα ποσοστό 5,93%. Στην εταιρία Jumbo η Fidelity έχει αποκτήσει ένα ποσοστό 13,18% από τις 17 Δεκεμβρίου 2012 και στην ίδια εταιρία η Capital Group έχει αποκτήσει ποσοστό 5,05%.

Στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν είχαμε την πιο πρόσφατη μεταβολή εισόδου ξένου funds. Πρόκειται για την Fidelity που απέκτησε το 6,19% στις 23 Ιουλίου 2019. Στην ΑΔΜΗΕ η εταιρία Silchester International Investment από τις 19 Ιουνίου 2017 ελέγχει το 12,94%. Στην κατασκευαστική εταιρία ΓΕΚΤέρνα  η εταιρία York Global Finance διαθέτει ποσοστό 7,6477%. Στην εταιρία καλλυντικών Γρ. Σαράντης η Fidelity ελέγχει το 10,67% της εταιρίας. 

Στη ΔΕΗ η εταιρία Silchester International Investment ελέγχει από τις 8 Δεκεμβρίου 2011 το 13,8%, ενώ στην ΕΥΔΑΠ ο αμερικανός επενδυτής John Paulson κατέχει το 9,99% από τις 30 Απριλίου 2014. Στη μητρική εταιρία του Χρηματιστηρίου Αθηνών την ΕΧΑΕ το ξένο fund με την επωνυμία Franklin Templeton κατέχει  το 5,16% και το <the London and Amsterdam Trust Comalny> ελέγχει ποσοστό 5,01%. Στην εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης(EYΑΠΣ) ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Suez Environment Company κατέχει το 5,0124%.  Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΙΑΣΩ ιδιοκτήτης πλέον είναι το αμερικανικό fund OCM Luxembourg Helthcare όπου μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινίσει τη θέση του αναφορικά με τη πιθανότητα δεύτερης δημόσιας πρότασης για να οδηγήσει τη μετοχή εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Στην εταιρία Λάμψα που ελέγχει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία η JP Morgan Private Bank ελέγχει ποσοστό 5,6%. Στη κατασκευαστική εταιρία Βωβός που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχει παρουσία με ποσοστό 5,03% η Fidelity. Στην αλευροβιομηχανία Λούλης συμμετέχει με ποσοστό 20% η εταιρία Al Dahra Honding και στον ΟΤΕ σήμερα η Deutsche Telekom κατέχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου.  Στον ΟΛΘ με 67% συμμετέχει ως ιδιοκτήτρια εταιρία η South Europe Gateway  ενώ τέλος στον ΟΛΠ η China Cosco  Shipping κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου για το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι της χώρας.

Αυτό είναι το πανόραμα της συμμετοχής των ξένων επενδυτών σε εισηγμένες εταιρίες. Θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες αν υπήρχαν και περισσότερες επιχειρήσεις. Το άλυτο πρόβλημα των εισηγμένων είναι ασφαλώς  χαμηλή εμπορευσιμότητα. Δηλαδή δεν υπάρχουν μετοχές για τις περισσότερες καλές εισηγμένες προκειμένου ξένα funds να εισέλθουν στα μετοχικά τους κεφάλαια.    

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.