ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Νέο υψηλό έτους και 5ετίας-Κορυφαία παγκόσμια απόδοση στο εννεάμηνο

18:43 - 29 Νοε 2019 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Νέο υψηλό έτους και 5ετίας-Κορυφαία παγκόσμια απόδοση στο εννεάμηνο
Σε υψηλό έτους στις 901,58 μονάδες έκλεισε ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που επέστρεψε 5 χρόνια πίσω αφού τα επίπεδα αυτά τα συνάντησε η αγορά στο κλείσιμο της 9ης Δεκεμβρίου 2014.

Σε μηνιαία βάση ο Νοέμβριος έκλεισε με κέρδη 2,15% ενώ από την αρχή του 2019 η Αθήνα καταγράφει την υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως με άνοδο 47%.

Ο γενικός δείκτης στη τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατέγραψε οριακά κέρδη 0,20% και αναρριχήθηκε στις 901,58 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,946 δις. ευρώ.  Στους 11 μήνες της χρονιάς η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει ενισχυθεί κατά 15,684 δις. ευρώ.  Η αξία των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση έφθασε τα 87,46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ ευρώ αφορούσαν τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Χατζηδάκι (επικεφαλής τμήματος ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ), <μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως το τέλος της χρονιάς οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δις ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, Briq, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ) δείγμα της όρεξης που υπάρχει διεθνώς (ενδεχομένως και λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων σε σταθερούς τίτλους) και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε ελληνικά ονόματα. Το στοίχημα πλέον της Ελληνικής Αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ότι οι διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στο προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της Αγοράς>.

Καταλήγοντας στην ανάλυσή του ο κ. Χατζηδάκις προσθέτει τα εξής: <Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς οι Χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Φορολογικό νομοσχέδιο, Ηρακλής, ΑΕΠ γ’ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda) θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 29 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.