ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναιμικό το χρηματιστηριακό ξεκίνημα της Παρασκευής

12:24 - 07 Φεβ 2020 | Σχόλια Αγοράς
Αναιμικό το χρηματιστηριακό ξεκίνημα της Παρασκευής
Ασθενική εικόνα παρουσιάζει στο ξεκίνημα της η χρηματιστηριακή αγορά. Χωρίς φρέσκα κεφάλαια η αγορά δείχνει παραδομένη σε μία κατάσταση αδράνειας με τους επενδυτές να αδιαφορούν γιατί δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες.

Ο γενικός δείκτης κινείται αυστηρά στο επίπεδο των 910-925 μονάδων. Πριν από λίγα λεπτά ο γενικός δείκτης διαμορφώνονταν στις 917,17 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,46%. Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε υποτονικά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα ξεπερνά ελαφρώς τα 3 εκατ ευρώ. Στις μετοχές με θετικό πρόσημο στο πρώτο 60λεπτο της συνεδρίασης ξεχωρίζει η Alpha Bank (+0,34%) και η Aegean Airlines (+1,19%). Αξιόλογα κέρδη καταγράφει  και η μετοχή της Αλουμύλ (+2,24%).

Αντίθετα, με απώλειες κινούνται αυτή τη στιγμή οι εξής μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΔΕΗ(-0,94%), Εθνική τράπεζα (-1,29%), Eurobank (-2,06%), Lamda Developmnet (-0,37%), Motor Oil (-0,42%) και η μετοχή του ΟΤΕ, που υποχωρεί 0,07%. 

Όπως υπογραμμίζει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου οικονομολόγος της Fast Finance αεπευ "η εμφανής κόπωση που παρατηρείται στο Ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες,  παρά την επιτυχή υπερκάλυψη του 10-ετους ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης  της Alpha Bank, οφείλεται στους εξής λόγους: α) την υποβάθμιση των στόχων των Ελληνικών Τραπεζών από την Golman Sachs, β) την για πολλοστή φορά μετάθεση των υποσχέσεων, για μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων από Ιούνιο & βλέπουμε, μαζί με την υπόσχεση για μερική χρήση των ANFA’s σε επενδυτικά προγράμματα και γ) την (ορθή) τραπεζική επίσπευση της διαδικασίας τιτλοποίησης 13 δις € κόκκινων δανείων (NPL’s), που θα οδηγήσει σε εκποίηση 142.000 κατοικίες, αλλά και πιθανές κοινωνικές προστριβές το επόμενο διάστημα".

Σύμφωνα με το κ. Παπαϊωάννου "η  Ελληνική κεφαλαιαγορά για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση των διεθνών αγορών. Πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής οικονομίας, και παρά τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, κρατούν τους ξένους επενδυτές σε στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας, με ελεγχόμενες αψιμαχίες αγοραστών πωλητών".

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.