ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερβολές στην άνοδο, καταστροφή στην πτώση...

16:13 - 21 Νοε 2007 | Σχόλια Αγοράς
Η Σοφοκλέους θα υποφέρει περισσότερο από τις ξένες αγορές για δυο λόγους: πρώτον διότι παρόλο που το 52% των μετοχών ανήκει σε ξένους, είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά και δεύτερον διότι θα "τιμωρηθεί" για τις υπερβολές και για τις "αμαρτίες" της. Ας τα δούμε ένα ένα:
Οι ξένοι γράφουν τεράστιες υπεραξίες απο τις ελληνικές μετοχές. Σε μια αγορά χωρίς βάθος και με σχεδόν ανύπρακτο εγχώριο κοινό, οι ξένοι "έφτιαξαν" τις τιμές που ήθελαν στις μετοχές, αγοράζοντας σε πολλές περιπτώσεις την πλειοψηφία των εταιριών.

Αγόραζαν και πουλούσαν μεταξύ τους, γράφοντας όλοι με τη σειρά κέρδη. Ούτε τα fundamentals έπαιζαν ρόλο, ούτε οι προοπτικές των επιχειρήσεων.
Οι "ξένοι" θεσμικοί - Έλληνες του Λονδίνου στην πλειοψηφία τους - είχαν βρεί τη χήνα που γεννάει το χρυσό αυγό, δηλαδή τα μεγάλα bonus τους. Οι "ξένοι" ήταν δικοί μας. Τώρα όμως που οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν ζημιές στις ώριμες αγορές, οι πρώτες μετοχές που πουλάνε είναι αυτές των περιφερειακών αγορών και η Σοφοκλέους είναι μια απο αυτές και μάλιστα τους έχει φέρει αξιοσημείωτα κέρδη.

Κλείνουν λοιπόν θέσεις εδώ, με τον γνωστό "άγαρμπο" τρόπο τους, ξεπουλώντας μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους. Γνωρίζουν οτι όταν θελήσουν να ξαναμπούν στην αγορά, πολύ εύκολα θα ξαναπάνε τις τιμές εκεί που ήταν. Μόνοι τους παίζουν εξάλλου στην Αθήνα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι "αμαρτίες" της Σοφοκλέους. Η νοοτροπία μας ποτέ δεν θα αλλάξει. Μόλις υπάρξει ένα θετικό κλίμα σπεύδουν διάφοροι επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Χωρίς να υπάρχει καμμία προοτπική για το μέλλον, σε συννενόηση με τους ξένους θεσμικούς και μόνο, βλέπουμε εταιρίες να πραγματοποιούν υπέρογκες αυξήσεις κεφαλαίου και να μην ξέρουν μετά τι να κάνουν τα λεφτά, άλλες να αυξάνουν την κεφαλαιοποίηση τους με αλματώδεις ρυθμούς μέσα σε μια διετία, άλλες να μπαίνουν σήμερα στο Χρηματιστήριο με αποτιμήσεις πέρα απο κάθε λογική.

Οι "αμαρτίες" της Σοφοκλέους είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού, αλλά είναι μεγάλες. Τις ξέρουμε και εμείς και όλοι. Δυστυχώς ο λογαριασμός έρχεται σε όλους και δεν τον πληρώνουν μόνο οι τρείς - τέσσερεις "φουσκοποιοί".

Δεν είναι μόνο η κρίση των subprimes και η υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων που στέλνει σήμερα τη Σοφοκλέους στον πάτο. Είναι και οι τοπικές συνθήκες που επιταχύνουν τους ρυθμούς πτώσης των τιμών, όπως είχαν επιταχύνει και τους ρυθμούς ανόδου. Υπερβολές στην άνοδο, καταστροφή στην πτώση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.