ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και η διόρθωση συνεχίζεται...

18:46 - 04 Δεκ 2007 | Σχόλια Αγοράς
Ψευδαίσθηση ήταν η αντίδραση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα. Μάλλον, η διόρθωση συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις αγορές. Ήδη, ξένοι οίκοι, όπως η Morgan Stanley άρχισαν να προειδοποιούν για τις συνέπειες από την κρίση των subprime, ότι θα επηρεαστεί η πραγματική οικονομία των ΗΠΑ και πως θα υπάρξει αντίκτυπος και μάλιστα αρνητικός, για τις μετοχές το 2008. Οικονομικοί παράγοντες σε ΗΠΑ και Ευρώπη εκτιμούν ότι οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί θα προχωρήσουν σε μεγάλες διαγραφές ζημιών και κατά το 4ο τρίμηνο του 2004.


Το αποτέλεσμα είναι η Wall Street να ανοίξει στο «κόκκινο», τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,40%, ο Nasdaq και ο S&P από 0,63%. Ίδια και χειρότερη είναι η τάση στην Ευρώπη. Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,23%, ο Dax στην Φραγκφούρτη λιγότερο, κατά 0,31% και ο Cac στο Παρίσι κατά 1,41%.

Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ήταν μοιραίο να αντιδράσει αρνητικά, χάνοντας για μία ακόμα φορά το «οχυρό» των 5.000 μονάδων, υποχωρώντας ως τις 4.975, για να κλείσει τελικά στις 4.985,74 μονάδες, απώλειες 1,34% και τις τράπεζες να φέρουν την μεγαλύτερη «ευθύνη» για την εξέλιξη αυτή.

«Τα αποτελέσματα 9μήνου της τρέχουσας χρήσης ανήκουν στο παρελθόν και σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφληθεί», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Β. Βλασταράκης.

Προσθέτει όμως ότι, « οι ανησυχίες παραμένουν και κατά την άποψή μου δεν υπάρχει συγκεκριμένος καταλύτης ανόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει διόρθωση με μεγάλη ένταση.
 
Ότι έρχεται και η καταστροφή. Απλώς δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κίνησης της αγοράς σε επίπεδα τα οποία είδαμε τις περασμένες μέρες.

Αλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές αναμένεται να κινηθούν στους ρυθμούς των ανακοινώσεων της ΕΚΤ -την ερχόμενη Πέμπτη- και της Fed, την ερχόμενη Τρίτη. Η επενδυτική στρατηγική θα πρέπει να διαπνέεται από στοιχεία άμυνας. Είμαστε, επιφυλακτικοί».

Από το τμήμα ανάλυσης, από τα πλέον εύστοχα στις εκτιμήσεις του, εγχώριας ιδιωτικής τράπεζας, «καλοβλέπουν» την διόρθωση που γίνεται στις αγορές και το Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά θα βγει, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Τα κέρδη παραμένουν ισχυρά από την αρχή του χρόνου και οι managers θα πάρουν τις αμοιβές και τα bonus τους.

Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι, μήπως βρισκόμαστε στην αρχή ενός πτωτικού κύκλου. Σημειώνουν ότι τις τελευταίες μέρες οικονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κρίση στην στεγαστική αγορά θα συνεχιστεί και θα αγγίξει και την πραγματική οικονομία. Η Morgan Stanley προχώρησε στην υποβάθμιση τραπεζικών μετοχών.

Οι αναλυτές της ίδιας τράπεζας σημειώνουν ακόμα πως η διόρθωση θα δώσει την ευκαιρία πέρα από την βελτίωση των αποτιμήσεων, να καθαρίσει η ήρα από το στάρι, να βγουν εκτός αγορών όσοι προκάλεσαν δυσλειτουργίες με παράγωγα προϊόντα και τέλος πάντων, θα συμβάλει στο να προσγειωθούν, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις στηνπραγματικότητα.

Όσο για την Ελλάδα, «βλέπουν» στροφή σε αμυντικές μετοχές, ειδικά από τον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά και τον ευρύτερο κατασκευαστικό χώρο.

Η αξία των συναλλαγών ήταν από τις χαμηλότερες, δεδομένου ότι το Νοέμβριο, η αγορά υποχωρούσε με τζίρο που ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Ο συνολικός τζίρος την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 407,167 εκατ. ευρώ, με 86,152 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ.

Μετά το κλείσιμο πέρασε πακέτο των  Σωληνουργείων Κορίνθου, στο πλαίσιο του placement, με διοργανωτές την Sal Oppenheim και την Merit ΑΧΕΠΕΥ. Πρόκειται για 1,5 εκατ. τεμάχια στα 6,54 ευρώ, με την μετοχή να κλείνει στα 7,26 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η πλειοψηφία γύρισε στο «κόκκινο», 214, έναντι 43 μόνο, που ενισχύθηκαν και 95 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών. Η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 2,42%, στα 44,40 ευρώ και όγκο 1,186 εκατ. τεμάχια, της Alpha Bank κατά 0,94%, στα 23,14 με 1,1 εκατ. τεμάχια, της Eurobank κατά 2,61%, στα 23,18 με 969 χιλιάδες, της Πειραιώς κατά 0,83%, στα 26,30 με 678 χιλιάδες τεμάχια.

Απώλειες σημείωσε η Κύπρου κατά 1,22%, στα 12,98 ευρώ με 1,593 εκατ. τεμάχια. Απώλειες σημείωσαν, επίσης, μετοχές, όπως η Μηχανική, σε ποσοστό 4,64%, παρά το placement στο εξωτερικό, στα 5,76 ευρώ, η ΓΕΚ κατά 4,40%, στα 10 ευρώ, ο Μυτιληναίος κατά 4%, στα 32,64 ευρώ και πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν συζητάει καν το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε placement, κατά 1,38% η Coca Cola, στα 28,62 ευρώ.

Στο «κόκκινο» η Ιντ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.