ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά δύο ταχυτήτων - Πάνω ο Γ.Δ., κάτω οι μετοχές

18:38 - 08 Ιαν 2008 | Σχόλια Αγοράς
Με τη βοήθεια επιλεγμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο γενικός δείκτης έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τις 5.150 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,70%. Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνίστησε και μάλιστα στο κλείσιμο βρέθηκε στο υψηλό της ημέρας και στα 47,40 ευρώ. Σημαντική για την άνοδο της αγοράς ήταν και η συνεισφορά των Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ και Coca Cola.

Κατά τα λοιπά, η αγορά δείχνει πως κινείται με δύο ταχύτητες. Οι ξένοι επενδυτές είναι αγοραστές στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν επιλέξει εδώ και καιρό, διατηρώντας την αγορά πάνω από τις 5.100 μονάδες. Αυτή είναι η πρώτη ταχύτητα. Από την άλλη πολλές μετοχές έχουν βρεθεί στο περιθώριο και δε συγκεντρώνουν βλέμματα. Κάνουν ελάχιστες πράξεις ανά συνεδρίαση και διολισθαίνουν διαρκώς, παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη.

Σήμερα, παρά το θετικό πρόσημο της αγοράς και το καλό κλίμα που επικρατούσε από νωρίς στις αγορές της Ευρώπης, περίπου 150 τίτλοι υποχώρησαν. Η Αγροτικός Οίκος Σπύρου έχασε 8,80%, η Μαθιός 7,20% και είναι σε χαμηλά 52 εβδομάδων, η Καραμολέγκος 6,33%, η PC Systems 6,19% , η ΛΑΝΕΤ 5,41% και είναι σε νέα χαμηλά και ο κατάλογος είναι μακρύς…

Μετοχές με πολύ καλά θεμελιώδη βρίσκονται σε απραξία. Οι περισσότεροι χρηματιστές αποδίδουν την εικόνα αυτή στην έλλειψη ιδιωτών επενδυτών στο εσωτερικό και στο γεγονός πως οι ξένοι δεν παρακολουθούν αυτές της μετοχές. Είναι αλήθεια πως οι ξένοι δεν «ασχολούνται» με κεφαλαιοποιήσεις κάτω των 100-150 εκατ. ευρώ. Από την άλλη οι μικροί επενδυτές είναι διαρκώς πωλητές. Σημειώνεται πως το 2007 παρατηρήθηκαν εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος οδήγησε σήμερα 27 μετοχές στο να καταγράψουν απώλειες άνω του 3%. Μετοχές με πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου όπως, ΥΑΛΚΟ, ΕΛΒΕ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΕΛΤΡΑΚ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και δεκάδες ακόμη που διαπραγματεύονται με μονοψήφιο P/E ή με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω από το μέσο της αγοράς, δυσκολεύονται να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Θετική έκπληξη αποτέλεσε η κίνηση των Μινωικών Γραμμών και της ΑΝΕΚ. Η πρώτη έκλεισε με άνοδο 7,02% και η δεύτερη με κέρδη 4,80%. Σημειώνεται πως η πρώτη έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των 6,42 ευρώ σημαντικά και τον Νοέμβριο έγραψε χαμηλό έτους στα 4,12 ευρώ.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε κατά 4% και προσέγγισε εκ νέου την περιοχή των 12 ευρώ. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και ο ΟΛΘ, η οποία αύριο θα ξεκινήσει από τα 37 ευρώ, ενώ η Coca Cola έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.